Sari la conținut

Procentul mamelor singure sau necasatorite in continua crestere

Daca in urma cu cateva zeci de ani a fi mama singura era aproape o crima, in ziua de azi, procentul femeilor divortate sau niciodata casatorite care au cel putin un copil sub 18 ani este in crestere. Mai mult, cresterea este continua.

Mamele singure reprezinta doua mari categorii: una formata din mame cu copii dintr-o casatorie anterioara, iar cealalta din mame care nu au fost niciodata casatorite.

Exista si o mica grupa de femei casatorite care traiesc si se organizeaza singure de mai mai bine de 6 luni. In ansamblu, in ultimele cinci decenii, ponderea mamelor niciodata casatorite a crescut de la mai puțin de 1%, la 11%.

Procentul mamelor divortate, separate sau vaduve a crescut din 1960 si 1970, ulterior ramanand constant in jurul a 12-13% in ultimele trei decenii. Cifrele care vorbeau despre aceste detalii s-au schimbat dramatic din 1960 pana in prezent.

Exista insa diferente semnificative intre mamele singure care nu s-au casatorit niciodata si cele care au copii din casatorii anterioare.

Procentul mamelor care nu au fost niciodata casatorite este cel mai mic. Circa 46% dintre mamele singure au mai putin de 30 de ani, jumatate intre 30 si 40 de ani, iar dintre mamele singure doar 11% sunt femei divortate.

Interesant de remarcat este faptul ca mamele singure fac parte din categoriile care au absolvit liceu si studii superioare (49%), in comparație cu 35% mame singure fara studii, iar cota mamelor divortate care au absolvit o facultate este in mod constant mai mare.

In ceea ce priveste veniturile mamelor singure acestea sunt de regula peste medie, dar procentul femeilor care au dificultati financiare este sensibil egal cu al celor care se descurca din acest punct de vedere.



Este interesant de remarcat ca in cazul cuplurilor, procentul femeilor care nu au venituri este sub 30%, in timp ce procentul cuplurilor in care ambi partenerei lucreaza este de aproape 60%, in timp ce numarul cuplurilor in care doar femeia munceste este de circa 7%.

Un calcul simplu arata ca numarul femeilor care muncesc este mai mare decat al barbatilor.

Sa mai adaugam ca procentul cuplurilor in care ambi parteneri muncesc, dar unde femeia castiga mai mult decat barbatul este de aproape 25%.

Concluzia este ca importanta femeii in societate, in anasamblu, a crescut substantial in ultimele trei decenii, la fel cum a crescut si autonomia acesteia in cuplu, iar asumarea rolului de parinte singur, pentru femei, nu mai este considerata o complicatie sociala si tinde sa devina un fapt cotidian parte din normalitatea acestui secol.

Citeste si:

5 trucuri pentru mame singure
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!