Sari la conținut

Psihologia mezinului

Mezinul, cel mai mic, bebelusul

Cel mai mic dintre copii, bebelusul familiei, pentru el nu se pune problema impartirii in aceeasi maniera. In general, el apreciaza compania copilului mai mare si pentru ca il admira, ii tolereaza manifestarile de gelozie. In acelasi timp, el insusi se poate arata invidios: invidios de tot ceea ce poate face cel mai mare copil si ceea ce lui ii este inca interzis, refuzat.

Daca el interpreteaza aceasta “inegalitate de drepturi” ca pe un favoritism din partea dumneavoastra, el risca sa incerce sa rivalizeze cu copilul mai mare (pentru a avea aceleasi drepturi ca ale lui) sau incercand sa-l devalorizeze in ochii dumneavostra, punandu-va sa-l pedepsiti.

 Cateodata, el este in aceeasi masura tentat sa va castige preferinta facand pe bebelusul, in modul de a ramane micutul pe care-l alintati. Mezinul este impartit intre dorinta de a creste mare si aceea de a ramane dependent de dumneavoastra.

Pentru a se dezvolta relatiile cu cel mai mare, mezinul are deci nevoie sa stie ca sunteti mandri sa-l vedeti evoluand si progresand. Spuneti-i ca trebuie sa fie sigur ca dragostea dumneavoastra pentru el nu se va schimba pe masura ce va creste.

Cel mai tanar din familie este in general foarte sociabil si ii place sa-i motiveze pe altii. Cei mai tineri sunt adesea mai afectuosi si simpli.

 

 Caracteristicile celui mai mic copil:

-                     sociabil,

-                     creativ,

-                     cu un bun simt al umorului,

-                     nu-i place autoritatea.
 

 Fratii si surorile ajuta la invatarea prieteniei

Fratii si surorile traiesc impreuna contacte ce prezinta toate aspectele unei prietenii intense. In general, adultii nu sunt constienti de bogatia acestor contacte. Ei nu tin cont ca tinerii copii sunt capabili sa lege prietenii.

Oferta sau acceptarea unui joc sau a unui obiect, cooperarea intr-un joc sau intr-o indatorire, gesturile de afectiune sau consolare, chiar si actiunile agresive au un continut emotional si sunt ingredientele care, din zi in zi, cladesc aceasta amicitie frateasca. Aceasta relatie de prietenie va contribui la invatarea abilitatilor si a competentei sociale.

 

Citeste si despre psihologia primului nascut

Citeste si despre psihologia fratelui mijlociu

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!