Sari la conținut

Raul de masina

Exista copii care nu au nicio problema in ceea ce priveste raul de miscare, in general, si raul de masina, in special. Cu toate acestea unul din trei copii are probleme atunci cand merge cu masina, avionul, vaporul si chiar cu trenul.

Cel mai frecvent sunt afectati copiii intre 4 si 12 ani, iar simptomele par sa apara mai des in cazul calatorilor cu masina. Mai mult este foarte posibil ca rau de masina sa apara dupa ce o oarecare perioada de timp, deplasarea cu un mijloc de locomotie nu a produs nici un inconvenient copilului.

Simptomatologia este evidenta. Copilul se va plange de greata, dureri abdominale, dureri de cap si ameteala. Poate sa transpire si sa aiba o salivatie excesiva si poate sa vomite. Un copil caruia i se face rau datorita miscarii masinii poate sa devina foarte palid. De cele mai multe ori aceste simptome inceteaza la scurt timp dupa oprirea masinii, dar exista si situatii in care copilul nu se linisteste decat dupa ce varsa.

Cauza raului de masina este o neconcordanta intre informatiile pe care urechea interna (responsabila de controlul miscarii) si ochii le trimit creierului atunci cand corpul este in miscare. Aceste impulsuri nervoase haotice creeaza confuzie la nivel cerebral, confuzie care va determina raul de miscare. Pe masura ce copilul creste, coordonarea acestor impulsuri nervoase va fi tot mai buna si raul de miscare se poate ameliora.

       

De stiut este faptul ca rau de masina poate fi tinut sub control la varste mai mari, astfel ca efectele se amelioreaza, dar problema in sine, in fapt nu dispare niciodata.

Desi suntem dependenti de deplasarea cu masina, trenul, avionul, in prezent nu exista nici un tratament care sa vindece raul de miscare. Avem la dispozitie, insa, numeroase metode prin care se poate preveni raul de miscare, mai ales in cazul copiilor, mai ales ca voma, este unul din simptomele care ii sperie foarte tare pe parinti, desi la copilul pana la 12 ani, in absenta unor simptome asociate, voma este de cele mai multe ori doar o manifestare fara cauze organice.

Cum il poti ajuta pe cel mic sa evite raul de miscare?

Copilul trebuie sa priveasca in departare. Scaunul pentru copil este util, pentru ca cel mic poate sta mai sus si astfel poata sa se uite pe geamul masinii, in fata. Nu-l lasa sa se joace sau sa foloseasca jocurile electronice care tin privirea fixata in masina. O sa i se faca rau repede, iar senzatiile de rau vor fi foarte intense.

Nu sta pe scaunele din spate daca mergi cu autocarul. Raul d emasina este aproape inevitabil. Se pare ca sunt foarte utili ochelarii de soare. Filtrarea luminii puternice si diminuarea capacitatii de a vedea in spatiu pacaleste creierul iar raul de miscare nu mai apare.

Foloseste aerul conditionat sau tine un geam intredeschis pe timpul drumului. Aerul inchis poate sa produca simptome chiar si celor care nu sufera de rau de masina. Este total contraindicat fumatul in masina sau folosirea unor deodorante de masina cu aroma foarte tare.

Este foarte util ca cel mic sa manance inainte de a pleca la drum. Senzatia de foame accentueaza raul de miscare. Este bine sa manance cu o ora inainte de drum.

Mancarea trebuie sa fie satioasa, consistenta. Evitand mancarurile foarte grele sau grase. Evita lichidele in exces. Pe timpul drumului copilul poate manca biscuiti sau alte alimente usoare, fara mirosuri sau gusturi exagerate si se va hidrata, dar ideal este sa bea apa cu inchititura, foarte util fiind un recipient cu pai. Este foarte utila si apa carbogazoasa. Nu-i da lamaie, nu-l ajuta.

Guma de mestecat poate sa-l ajute, dar nu este o metoda eficienta incazul tuturor. 

Este foarte important sa conduci lin, fara accelerari si franari scurte sau curbe luate in viteza. Foarte util este circulatul noaptea.

De notat este ca metoclopramidul un antivomitiv larg utilizat nu combate raul de masina, actiunea substantei active fiind la nivelul tubului digestiv, in timp ce greata datorata miscarii este un simptom al creierului. Sunt foarte utile preparatele naturale pe baza de ghimbir, scrie altmed

Mai trebuie spus ca in cazul copiilor care au rau de masina acestia vor manifesta senzatii neplacute si in tren, dar si in carusel, in leagan sau in alte jucarii distractive care implica rotire, oscilatii si micare, in general.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!