Sari la conținut

Sanzienele, zanele noastre bune

Astazi, 24 iunie, este sarbatoarea Sanzienelor si un prilej perfect pentru a-l introduce pe copilas in mitologia noastra, bogata si plina de magie. 

Sanzienele sunt un grup de zane care apar pe campuri in noaptea dintre 23 si 24 iunie si canta si danseaza aducand rod bogat recoltelor, dar si fertilitate femeilor. Ele fac parte din fapturile mitice, denumite si iele, care pot sa mearga, dar sa si zboare. Daca sunt suparate devin iuti la manie si aduc furtuni sau lasa campurile fara rod. Din aceasta cauza sarbatoarea de Sanziene trebuie tinuta cum se cuvine de catre oameni.

 

Dragaicele sunt reprezentarea lor pamanteasca si este formata dintr-un grup de fete, cele mai cuminti si frumoase din comunitate. Ele merg prin sat, canta si danseaza, poarta cununite facute din flori de sanziene si spice de grau si sunt, in general, imbracate in alb. Intregul sat participa la saebatoarea Sanzienelor pentru a atrage bunavointa zanelor: se aprind focuri rituale, se tin targuri si tinerii necasatoriti isi marturisesc iubirea. 

 

Se crede ca Sanzienele ne insotesc inca de la nasterea poporului roman, facand parte dintr-un stravechi cult geto-dacic inchinat Soarelui. Tracii si le-au inchipuit ca pe niste fete care danseaza in hora invartindu-se intr-un mod ametitor. 

“Du-te Soare, vino Luna, Sanzienele imbuna,/ Sa le creasca floarea floare,/ Galbena, mirositoare,/ Fetele sa o adune,/ Sa le prinda in cunune…”.

 

Tot astazi, 24 iunie, este si Ziua Internationala a Iei si ar fi simpatic sa ii imbracam pe cei mici in ea. 

De aici

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!