Sari la conținut

Sex după ce ai născut? Ce este de făcut, când nu eşti pregătită

Cu siguranţă sexul cu partenerul a fost foarte plăcut, înainte şi chiar şi în timpul sarcinii, dar nu ne-ar mira să auzim că acum, după ce ai adus pe lume un copil, pofta de iubire s-a cam… diminuat.  Ce este de făcut? Cum procedezi să îi spui partenerului, dornic de nebunii, că nu îţi stă mintea la asta, fără să îi răneşti sentimentele?

Într-adevăr, poate că în primele zile sau chiar săptămâni partenerul îţi acceptă fără reţineri sentimentele, însă dacă lipsa apetitului sexual persistă, este foarte important să îl faci să înţeleagă de ce se întâmplă asta. Este esenţial să existe comunicare deschisă, bazată pe sinceritate şi pe acceptare. Uşor de zis, nu? Dar cum facem cu practica?

În primul rând…

Nu ai chef? Trebuie să ştii că este normal

Nu este nimic în neregulă cu tine, dacă nu ai chef de sex după ce ai devenit mamă. Ai trecut prin multe, viaţa ta s-a schimbat, rolul de părinte te-a învăluit cu totul şi te-a cam epuizat. Nu ai experimentat doar naşterea – proces deloc uşor – ci şi o mulţime de fluctuaţii hormonale care ţi-au pus capac. A cui să fie vina că sexul nu mai e acum în mintea ta? Putem da vina pe cineva, de fapt?

Conform specialistului Susie Tuckwell, terapeut de cuplu din Sydney, este absolut normal ca o femeie să experimenteze libidou scăzut, după naştere – şi asta din cauza schimbărilor hormonale prin care trece. „În corpul unei femei au loc o mulţime de schimbări hormonale după naştere şi în timpul alăptării”, spune Susie. Perioada în care libidoul este scăzut se explică şi din punct de vedere evoluţionar:  amână o imediată naştere.

Pentru bărbaţi, în schimb, stresul poate avea un efect opus, crescând nivelul libidoului. Şi acest fenomen îşi poate găsi explicaţie în procesul evoluţionar al speciei, prin faptul că bărbatul este supus presiunii de a găsi mâncare şide a lupta cu prădătorii, fiind necesar totodată să fie în permanenţă pregătit să însămânţeze. Acesta nu este şi cazul femeilor, pentru că a rămâne gravide sub stres nu este considerat optim supravieţuirii.

În timpuri moderne, întregul proces se traduce prin faptul că este normal pentru femei şi pentru bărbaţi să experimenteze sexualitatea diferit, după ce au devenit părinţi.

Dar cum rezolvăm problema, în cuplu?

Susie susţine că prietenia, gândul că cei doi sunt o echipă – reprezintă cheia succesului unui relaţii de cuplu. Cea mai bună modalitatea de a vă păstra relaţia sexuală vie este ca, mai întâi, să fiţi aliaţi şi prieteni. Raportându-vă la voi doi ca la o echipă, ca la doi prieteni care îşi permit mai multe intimităţi emoţionale, va spori intimitatea voastră sexuală mai repede, spune Susie. Asta înseamnă că vorbind mai mult, petrecând mai mult timp împreună, pentru a vă conecta, chiar şi 10 minute la o ceaşcă de cafea, relaţia se va reaşeza pe făgaşul ei. Dacă partenerul este la muncă, vorbiţi des, trimiteţi-vă mesaje romantice şi chiar cu tentă sexuală, staţi cât mai mult conectaţi emoţional.

Aşa cum pentru tine, ca femeie, este important să fii înţeleasă de soţul tău, încearcă să oferi acelaşi lucru, la rândul tău. Gândeşte-te că şi el trece prin numeroase schimbări, chiar dacă nu hormonale. Ia în considerare faptul că timpul tău dedicat lui s-a redus considerabil, de când aţi devenit părinţi.

Mai mult, trebuie să reţii că apropierea fizică nu se rezumă neapărat la sex. Petrece-ţi cât mai mult timp lângă partenerul tău, ţineţi-vă de mână când staţi unul lângă celălalt, îmbrăţişaţi-vă şi sărutaţi-vă cât mai des. Totul va reveni la normal cât mai curând, îţi garantăm!
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!