Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre contul de economii deschis automat pentru copii

Guvernul a deschis, începând cu 1 ianuarie 2019, conturi de economii pentru fiecare minor din România, în care părinţii pot depune bani pentru a beneficia de primă de la stat şi de o dobândă anuală de 3%.

Iată ce trebuie să ştim despre controversatul Program guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”.

Unde se pot depune banii și de către cine

Începând cu 1 ianuarie 2019 programul  “gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar” a devenit operaţional, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani, din întreaga ţară, putând să depună sume de bani în contul acestora.

Este necesară doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar. Spre exemplu, pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informaţiilor furnizate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.

În acest cont reprezentanţii legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii, pot efectua plăţi prin virament bancar şi/sau prin mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale „Poşta Română” - S.A. De asemenea, se pot efectua depuneri de sume numerar pentru copii la orice unitate teritorială a Trezoreriei Statului sector 1 în contul 46.01.02 „Sume colectate pentru contul individual de economii Junior Centenar”. La sfârşitul fiecărei zile sau la primirea mandatului poştal, sumele se virează automat în contul deschis la Trezoreria sectorului 1 pentru fiecare copil.

În cazul în care sunt încasate sume pentru un copil pentru care nu a fost deschis automat contul individual de economisire, Trezoreria Statului, sector 1, va proceda la deschiderea manuală a contului respectiv cu condiţia ca acesta, codul numeric personal al copilului pentru care s-a virat suma, să fie valid.
Eventualele sume virate în „Contul individual de economii Junior Centenar” care nu pot fi alocate contului deschis pentru fiecare copil, fie ca urmare a unui cod numeric personal eronat sau a lipsei acestuia, se returnează plătitorilor.

Cum pot economisi părinții

Potrivit proiectului, părinţii sau tutorii pot depune cel puţin 1.200 lei/an, bani pe care să nu-i folosească până când vor împlini vârsta de 18 ani. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Spre exemplu, dacă părintele unui copil născut acum, în ianuarie 2019, va depune în cont în fiecare an câte 1.200 de lei, va putea retrage peste 18 ani puţin peste 33.000 de lei. Suma care este compusă din banii depuşi de părinte, la care se aplică dobânda de 3% şi prima de la stat de 600 de lei pe an.

Cum pierzi prima și dobânzile

Sumele pot fi retrase mai devreme doar în cazul în care apar situaţii excepţionale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului. În aceste situaţii, prima de stat se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situaţia excepţională şi dobânda aferentă.

„La împlinirea vârstei de 18 ani şi în situaţiile excepţionale prevăzute la alin (5), titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retragerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, mai prevede programul.

Pe de altă parte, programul prevede că prima de stat, calculată pentru toţi anii în care s-au făcut depuneri, plus dobânda, se va plăti în termen de 15 zile de la scadenţa depozitului.

Controversele programului

Deși la prima vedere pare un program venit în sprijinul părinților și al copiilor, sunt voci care susțin că acesta ascunde, de fapt, multe hibe.

1.    Statul se poate folosi de banii copilului până ce acesta împlinește 18 ani, fără să exista garanția că în acel moment majorul își va primi suma cuvenită. Acest program depinde în viitor de decizia politicienilor, care, într-o condiţiile unei crize economice, de exemplu, pot să schimbe condiţiile acestei metode de economisere sau chiar să închidă contul.
2.    Statul a deschis cont pentru fiecare copil, fără să ceară în prealabil acordul părinților, născându-se două întrebări: nu cumva au fost încălcată securitatea datelor cu carater personal și, doi, cine plătește taxele de adminstrare a contului?
3.    Copiii săraci vor fi discriminați - Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), specializat pe probleme de stratificare socială: „Este o măsură care creşte inegalităţile şi îi avantajează pe cei care au deja bani, evident. În condiţiile în care în România există foarte multă sărăcie şi inegalitate, şansa ca aceşti oameni (oamenii săraci – n. red.) să pună pe lună 100 de lei, în condiţiile în care, de obicei, familiile sărace au şi mai mulţi copii, este mică. Prin urmare, copiii oamenilor săraci vor rămâne săraci în continuare (…) este o măsură care accentuează această reproducere a sărăciei. Evident, statul trebuie să încurajeze ascensiunea socială a celor care provin din familii sărace. Mai degrabă asta ar trebui să facă, în condiţiile în care avem această structură socială (…) Singura şansă este să investim în educaţie, dar şi să creştem standardul de trai al acestor familii care sunt destul de numeroase, în România”.
Marian Preda, preşedinte al Senatului Universităţii Bucureşti, spune: „În primul rând, nu li se dă nimic direct, este o chestiune viitoare şi la nivel de posibilitate. Era foarte simplu (dacă doreau să ajute copiii – n. red.), să crească alocaţia. Era un impact direct şi imediat. Prin această posibilitate, aplicată, înseamnă că li se dă, din noi, celor de la vârf. Aşa cum se întâmplă şi cu pensiile, care se măresc procentual. Exact aşa şi aici, celor care au venituri mari li se dă posibilitatea să depună aceşti bani şi cei care nu au, nu au de unde şi în niciun caz nu vor depune. În altă ordine de idei, familiile cu copii sunt cele mai defavorizate din România, nu numai că nu pot depune pentru toţi, dar au cheltuieli urgente imediate. Banii disponibili şi posibilitatea de economisire este infimă. Ele sunt centrate pe nevoi imediate, nu pot bune bani deoparte. Nu va avea aproape niciun impact pozitiv. Când este vorba de copii şi de tineri, totul este cu sferturi de măsură, dacă este. De fapt, nu ne interesează investiţia în viitor şi ne minunăm că scade populaţia şi pleacă în străinătate. Dar, ei nu fac evaluări înainte de a demara tot felul de măsuri de-astea”. Sursa

Tu ce părere ai despre acest program?

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!