Sari la conținut

Un ciclu menstrual complet, reprodus în laborator

Un rezultat important pentru întreaga comunitate a oamenilor de știință. Ciclul menstrual de 28 de zile a fost complet reprodus, ceea ce ar ajuta în oferirea unui set esenţial de informaţii cu privire la afecţiunile hormonale, inclusiv unele tipuri de cancer, precum cel ovarian.

Simularea acestui proces biologic a putut avea loc cu ajutorul tehnologiei organ-on-a-chip, adică reproducerea unui organ sau al unui ţesut în laborator, la dimensiuni mici, conform IFL Science.

Rezultatul este cu atât mai important cu cât tractul genital feminin este dificil de imitat. Experţii au folosit atât ţesut uman, cât şi ţesut de şoarece. Trompa uterină, endometrul, colul uterin şi ţesutul de ficat au fost din ţesut uman, pe când ovarele au fost de şoarece. Întrucât hormonii estradiol şi progesteron sunt similari, nu există o problemă cu înlocuirea acestuia.

Savanţii au putut analiza astfel schimbările hormonilor şi procesele biologice într-un întreg ciclu menstrual. De asemenea, cercetătorii au folosit o tehnologie nouă care poate controla volumul şi direcţia curgerilor fluidelor care conduc compuşii chimici esenţiali în ţesuturi.

Studiul este este important în mai multe domenii medicale: de la crearea unei noi categorii de contraceptive la furnizarea unor informaţii preţioase în ceea ce priveşte afecţiunile care au la bază dezechilibre hormonale.

Sursa: Descoperă

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!