Sari la conținut

Viaţă de mamă: “Pentru că oricum ai face, vei de greş, ca mamă”

Eşti în cabinetul medicului, îţi ţii soţul de mână, în timp ce sonda ecografică din mâna medicului alunecă în dreapa şi în stânga pe gelul rece aplicat pe burta ta. Ţi-au transpirat palmele de la atâtea emoţii, dar arzi de nerăbdare la gândul că acum vei afla dacă sufletul pe care îl ascunzi în tine va fi fată sau băiat.

Te simţi ca în al 9-lea cer de fericită, în ciuda emoţiilor care ţi-au înmuiat picioarele până la nesimţire. Ai auzit bătăile inimii copilului şi simţi cum pluteşti de fericire. Te ridici de pe masă cu sufletul plin şi arzi de nerăbdare să ieşi din cabinetul medicului, pentru a-ţi striga fericirea în urechile mamei şi ale prietenei care stă cu sufletul la gură, aşteptând veşti.

De-abia aştepţi să devii mamă, te simţi în sfârşit împlinită şi, cu toate acestea, ceva te apasă. Un anume sentiment  îţi ţine fericirea încătuşată şi atunci te opreşti pentru o secundă şi realizezi ce te frământă: „Dacă nu vei fi o mamă bună? Cum faci să nu dai greş, ca mamă?”

Din păcate… ştii că nu ai cum. Eşti o viitoare mamă în secolul în care totul se citeşte pe internet, se caută opinii şi chiar diagnostice printr-un click. Secolul în care toate mămicile devin experţi doar la vederea unei gravide sau a unei proaspete mame. Ştii că, oricum ai proceda, vei da greş ca mamă!

► Citeşte şi De ce devenim experţi în tot la vederea unei gravide?

Şi nu, nu te înţelegem greşit. Ştim că social media şi internetul, în general, sunt medii grozave, numai că aici îşi găsesc locul şi străinii care sar să îşi dea cu părerea (mai mult, să facă din părerea lor o adevărată ştiinţă) ori de cât ori li se pare că o mamă greşeşte:

► Citeşte şi Nu sunt o mamă perfectă, aveți milă de mine pe internet!

În curând, emoţia pe care ai avut-o când ai auzit primele bătăi ale puiului tău vor fi înlocuite de voci care îţi vor spune:

Ai luat mai mult de 10-11 kilograme în sarcină? O să rămâi grasă…
Ai avut o naştere marcată de complicaţii sau ai făcut cezariană? Hmm… nu ştiu ce să zic… dar sigur copilul va avea de suferit… Plus că te-ai cam alintat să nu vrei să naşti natural…
Îl hrăneşti cu formulă? Copilul va fi bolnăvicios şi chiar şi I.Q.-ul lui va avea de suferit…

Citeşte şi Lăsaţi mamele care nu alăptează în pace!

L-ai hrănit la sân numai şase săptămâni? Laşo!
I-ai dat sân după un an? Ciudato!
Te-ai şi întors la muncă? Nepăsătoareo!
Rămâi acasă, să creşti copilul? Nu eşti ambiţioasă deloc!
I-ai dat mâncare de la fast-food? Îţi otrăveşti copilul…
Îi dat numai mâncare preparată în casă? Snoabo!
Îl laşi să se uite la Tv şi să folosească tableta?! Ignoranto!!! Tu nu ştii cât rău îi faci copilului?!
Şcoală privată? Elitisto!
Şcoală acasă? Snoabă din nou! Copilul tău va fi un sălbatic!
Nu îl duci la nicio activitate? Haha, copilul tău e singurul care nu face asta!
Pian? Balet? Cursuri de engleză! Îl suprasoliciţi!
Te ajută de acum în bucătărie?! O să ai un copil depresiv!
Note mici?! Nu o să aibă nici un viitor!
Note prea mari? La naiba, o să moară de tânăr!

Şi lista continuă la nesfârşit… Aşteptările şi judecata mămicilor străine sunt de-a dreptul copleşitoare, dar ştii ceva?

Îţi aminteşti sunetul bătăilor inimii puiului tău? Ei bine, ţine minte că sunt bătăile copilului TĂU, nu ale copilului societăţii, nu ale copiluluii mediilor de socializare, nu ale copilului internetului, nu ale copilului mămicilor din parc! Nu lăsa pe nimeni să îţi fure bucuria de a fi mamă! Pe absolut nimeni!

► Citeşte şi Scrisoare către părinţii cărora le este teamă să îşi vaccineze copilul

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!