Sari la conținut

Zahărul: 9 întrebuinţări mai puțin cunoscute

I se mai spune și “otrava albă”, din cauza efectelor nefaste pe care le are asupra organismului, mai ales atuci când este consumat în cantitate mare. Însă puțini știu și care sunt și întrebuințările benefice ale zahărului în viața de zi cu zi. Iată 9 dintre ele…

În ultima vreme, mass-media prezintă numeroase materiale despre efectele negative pe care zahărul le are asupra organismului nostru, în special asupra copiilor. Faptul că este prezent aproape în orice aliment procesat pe care îl consumăm favorizează apariția obezității, a problemelor cardiace, a diabetului și lista continuă cu foarte multe afecțiuni.
Însă zahărul, dincolo de dulceața lui care poate da dependență, are și efecte benefice. Mai bine zis, întrebuințări care își pot fi de mare ajutor în viața de zi cu zi. Iată 9 dintre ele:

1. Îndepărtează petele

Combină zahărul cu puţină apă caldă pentru a se crea o pastă groasă. Aplică acest amestec direct pe pată şi las-o acolo timp de 1-2 ore, apoi spală haina.

2. Calmează limba opărită

De câte ori tu sau prichindelul tău nu v-ați opărit la limbă după ce ați luat o gură mare de cafea/ceai fierbinte? Remediul cel mai rapid estă să sugi un cub de zahăr, iar durerea va fi rapid uşurată.

►Citește și Bicarbonatul de sodiu. 7 întrebuințări benefice pentru copii

3. Capcană pentru muşte şi viespi

Un truc recomandat mai ales în timpul verii! Prepară un sirop prin amestecul a două părţi de zahăr şi o parte de apă şi pune-l la fiert. Dupe ce se răceşte toarnă-l într-un vas şi pune-l lângă fereastră. Compoziția lipicioasă va reţine toată muştele şi viespile.

4. Curăţă mâinile

Mizerie, unsoare, acuarele… Le îndepărtezi ușor dacă combini puţin ulei de măsline şi zahăr apoi toarni amestecul peste mâini și le freci ușor. Clătești cu apă din abundență și… mizeria dispare.

5. Prospețime pentru flori

Zahărul ajută florile tăiate să fie proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp. Adaugă 3 linguri de zahăr şi 2 linguri de oţet într-un vas cu apă călduţă, apoi pune florile acolo. Zahărul hrăneşte tulpină, în vreme ce oţetul împiedică înmulţirea bacteriilor.

►Citește și Cojile de banane. 6 întrebuințări în îngrijirea copilului

6. Eficient împotriva rănilor

Studiile au arătat că dacă presari puţin zahăr pe o rană înainte de a o curăţa şi bandaja ajuta la distrugerea bacteriilor. Și cu prichindeii se julesc destul de des… nu strică să ai cu tine un pliculeț de zahăr.

7. Împiedică mucegăirea brânzei

Pune un cub de zahăr în recipientul în care îţi ţii brânză şi aceasta nu va mai mucegăi.

8. Menţine proaspete produsele de panificație

Tot ce trebuie să faci este să adaugi câteva cuburi de zahăr în recipientul în care îţi păstrezi pâinea şi celelalte produse coapte.

9. Scapă de gândacii de bucătărie

Chiar dacă insectele sunt atrase de zahăr, combinat cu puțin praf de copt se poate transforma într-o metodă eficientă de combatere a acestora. Combină 2 linguriţe de zahăr cu 2 linguriţe de praf de copt într-un vas şi împrăştie mixtura în locurile în care se plimbă gândacii. Repetă mişcarea şi curăţă locul cât de mai des.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!