Sari la conținut

14 lucruri pe care nu le stiai despre alaptare

1.       Simtul ejectiei laptelui: Doar 50 % dintre femei simt reflexul de curgere a laptelui. Jumatate dintre femei vor sti in momentul in care se intampla, cealalta jumatate nu.

2.       Scurgeri de lapte: Sanii mari curg de fapt mai putin decat sanii mici.

3.       Mai bine din dreptul: Productia de lapte este de multe ori mai mare de la sanul drept fata de sanul stang, chiar daca mamele dreptace folosesc instinctiv mana dreapta pentru a pozitiona copilul la san si facand astfel mai usopara alaptarea din stangul.

4.       Zaharuri superioare: Laptele uman isi ia continutul de energie din lactoza mai mult decat orice alt lapte de origine animala. Lactoza da un gust dulce laptelui si nu provoaca diaree ca zaharurile procesate din multe din formulele de lapte praf.

5.       Oase tari:  Intarcarea iti stimuleaza corpul sa isi creasca densitatea oaselor, ceea ce inseamna oasele tale post- lactatie va fi mai puternice decat ar fi fost daca n-ai fi alaptat deloc!

6.       Camuflaj: topurile si rochiile de bumbac cu imprimeuri sunt cele mai bune haine pentru mama care alapteaza. Imprimeurile vor ascunde cu gratie petele de lapte care altfel, in cazul materialelor uni, ar atrage toate privirile.

7.       Femeile in varsta pot alapta: de la pubertate pana la moarte corpul femeii poate produce lapte. Menopauza nu este un obstacol.

8.       Alaptari succesive: Daca ai alaptat primul copil peste 6 luni, la urmatorul copilul laptele va veni probabil mai repede, iar cantitatea va fi satisfacatoare inca de la inceput.  

9.       Supra-productie: In cazul in care copiii sunt facuti la putin timp unul dupa celalalt este posibil sa apara supra productia de lapte. 

10.     Fara congelare: Este mai bine sa pastrezi laptele matern in frigider decat in congelator, ori de cate ori este posibil. Acest lucru se datoreaza faptului ca proprietatile antimicrobiene ale laptelui uman sunt mai bine conservate prin refrigerare.

11.   Dar de „la revedere”:  Pe masura ce copilul este intarcat, sanii produc colostru din nou, astfel incat inainte de a trece 100% la un alt tip de alimentatie copilul mai primeste o doza suplimentara de anticorpi.

12.   Lansarea alaptarii: Cand un copil suge de la san, prolactina mamei este eliberata in fluxul sanguin al mamei. Aceasta este apoi detectata pe o suprafata sensibila de fiecare celula producatoare de lapte, punand-o in functiune. Celulele care nu au fost stimulate in totalitate in acest fel vor incepe sa se inchida si nu vor fi reactivate pana la urmatoarea sarcina. Sanii care doar au cateva celule activate vor avea o productie mica de lapte.

13.   Mesajul placentei: hormonii placentari lactogeni “vorbesc” sanilor in timpul sarcinii, atunci cand se formeaza structurile necesare pentru productia de lapte. Unul dintre mesajele transmise de hormoni este daca vei alapta un baietel sau o fetita.

14.   Probleme la alaptarea cu biberonul: Contrar credintei populare, alaptarea este de fapt mai putin obositore pentru copii. Unul dintre motive este faptul ca un copil care mananca din biberon se intrerupe frecvent pentru a lua o gura de aer, in timp ce un copil alaptat poate respira in timp ce suge.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!