Sari la conținut

ce pot face ca fetita mai mare sa isi accepte...

ce pot face ca fetita mai mare sa isi accepte mai usor surioara care urmeaza sa se nasca?

Răspunsuri
Venirea pe lume a unui frate mai mic este pentru multi copii o perioada foarte dificila, pentru ca tot universul familial se schimba.Daca pana acum copilul era obisnuit sa fie in centrul atentiei parintilor, din momentul nasterii unui frate el ocupa o pozitie secundara, caci cel putin o vreme parintii vor fi mult mai preocupati de cel mic decat de el. Multi copii traiesc aceasta experienta ca pe o pierdere, ca pe o “detronare” din pozitia privilegiata de copil unic, si reactiile cele mai frecvente ale lor sunt fie de revolta, fie de tristete, fie de adaptare la noua situatie.
Baietelul meu mai mare, nu prea a avut niciun comentariu pana la nastere. Intre ei era 2 ani diferenta si oricum nu prea stia sa vorbeasca. Dupa care i-a fost destul de dificil sa se obisnuiasca, pentru ca aveam mult mai putin timp pentru el. Cred ca munca adevarata se duce dupa nastere, ca sa echilibrezi cat mai mult timpul intre copii.
destul de greu, depinde de persoanlitatea ei, sa ii explici cum stau treburile, am inteles ca nu este bine totusi sa ii spui foarte multe inaintea aparitiei celuilalt. a fost singura pana acum iar dupa aparitia bebelusului, trebuie sa iti rezervi si timp numai cu ea pentru a nu se simti data la o parte;
dupa parerea mea trebuie sa anunti cat se poate de repede venirea pe lume a unui nou fratior. Este bine sa ii comunicati vestea cu caldura, si sa raspundeti la intrebarile pe care o sa vi le puna. Cel mai indicat este sa ii spuneti ca fratiorul creste in burtica mamei, si nu ca il aduce barza, pentru ca oricum copiii observa schimbarea mamei. Puteti sa ii spuneti ca si ei au crescut tot in burtica mamei, asa cum a crescut si el.
depinde foarte mult de copil Am intalnit copii pe care parintii i-au pregatit de aparitia fratiorului, insa cand s-a nascut, au avut accese de gelozie foarte puternice. Altii pur si simplu l-au acceptat dupa numai cateva zile. Depinde foarte mult si de nivelul de stres al parintilor in acele zile, de atmosfera generala din familie, de cat de rasfatat era copilul inainte de aparitia fratelui, si bineinteles de alte probleme ce pot sa apara intre timp.
Buna, draga mea,
Cred ca ar trebui sa o implici in tot felul de activitati in ceea ce o priveste pe surioara ei ... sa ii explici ca tu le iubesti pe amandoua la fel de mult, sa ii explici ca atunci cand surioara ei va creste va avea un partener de joaca si o va iubi mult mult de tot.
multumesc mult de sfaturi mamici. Povestim des despre bebele care urmeaza sa vina si de multe ori cand plnage ca pleca verisorul ei de la noi ii explic ca in curand va veni surioara ei si va avea in permaneta un partener de joaca, e tare incantata de idee, pupa burtica si ii da suzeta ei. Urmeaza sa vedem ce se va intampla cand va fi aici efectiv
Buna. In primul rand cred ca ar trebui sa ii vorbești foarte mult de noul membru al familiei. Apoi ar trebui sa o implici in activitățile zilnice cum ar fi baita. obopTreptTrepta se va obișnui si cu siguranta se vor iubi mult. Toate bune
Incearca sa nu povestesti fetitei mai mari, prea mult despre noul membru fara a povesti cum a fost la ea. Incearca sa faci din noul venit, un motiv pt a sta si mai mult impreuna, De ex, ii poti spune ca odata cu noul venit...ea o sa fie ajutorul tau de nadeste atunci cand o sa ii faca placere sa stea cu el. Nu fa din noul nascut o povara pt ea, spunandui ca o sa stea cu ea, ca o sa te ajute la treaba....ci doar ca atunci cand ii face placere, te poate ajuta, ca poate vedea cum e cu un bebelus, pt ca si ea a fost un bebelus la fel de dulce. Un lucru pe care cei mari il adora, este sa fie protectori...de ex ii spui ca o sa fie surioara mai mare,. ca o sa fie pt cel mic o micuta eroina , ca o sa fie un exemplu si joaca impreuna o sa fie o placere. Ii poti spune si de iubirea dintre frati, ca este unica si speciala. Toate acestea se vor intampla treptat, ca trebuie sa aiba rabdare si o sa vada cat de frumos este!
eu ii mai dau baietelului meu sa se joace cu um bebe mic. are un bebe mic mic care il primisem cand el era in burtica . si ii explic si ii zic ca va veni o cocuta mica cu care se va juca. cred ca intelege deoarece este foarte atent. va fi putin greu dar se va obisnui . poate e bine sa vada copii mici adica bebelusi
Depinde si ce varsta are copilul...pentru a sti cum sa abordezi situatia. In momentul in care am aflat ca sunt insarcinata cu fetita, baietelul avea 4 ani si un pic si, desi imi spunea mereu ca isi doreste un fratior sau o surioara, a acceptat bebelusul binisor (nu foarte bine, caci a constientizat faptul ca nu mai este el in centrul atentiei, ci sunt doi). De pregatit l-am pregatit, pe parcursul intregii sarcini, insa nu a fost suficient pentru puiutul meu inimos :)
Si eu am fost in stituatia ta! Am doua fetite, cea mare are acum 8 ani iar cea mica 4. De cand am fost gravida am inceput sa ii explic fetitei mele care pe atunci avea 3 ani, ca mami are in burtica o surioara, ca vor fi prietene, etc etc, sa o obijnuiesc cu gandul ca nu va mai fi singurul copil. A inteles si a acceptat si a iubit-o mult pe surioara ei cand a venit pe lume
un alt exemplu: cumnata mea este insarcinata cu bebelina a doua, prima bebelina avand acum 5 ani. A luat-o cu ea la ecografii, sa isi vada surioara, aleg impreuna hainute si carut, diverse cele necesare pentru surioara impreuna, astfel incat sa o responabilizeze si sa o obijnuiasca. Seara la culcare vorbesc cu burtica si cu surioara din burtica, ii spun noapte buna.... sunt suuuper dragute toate!!!
Oricum, sa nu iti faci iluzii ca nu va interveni si gelozia, la noi s-a intamplat, a fost geloasa pe atentia care o primea cea mica, a inceptu sa planga si s-a suparat pe noi, dar nu pe surioara ei! Am inceput si eu sa o implic atunci mai mult in activitarile zilnice, o rugam sa imi aduca scutec de schimb, sa aduca suzeta... lucruri mici... si o laudam pt fiecare lucru in parte sa se simta importanta!!!
un cadou ar fi cel mai indicat
Nu iti face iluzii cavei scapa usor, oricat de mult i-ai povestii despre bebe gelozia tot o sa apara mai important este cum o gestionezi si cum implici pe surioara mai mare in activitatiile legate de bebe. mult succes....
alege o pausa din " colectia " ei de papusi si jucati-va ca si cum ar fi viitoarea ei surioara, implicati papusa in toate activitatiile voastre gen mancare, somnic, schimbat pampers etc, poate asa reusesti sa o implici mult mai usor in procesul ce va urma si poate va si constientiza mai usor venirea pe lume a surorii ei.
Unii pediatri considera ca cel mai potrivit ar fi ca fratii sa aiba varste apropiate sau ca intre ei sa fie 5-6 ani. La aceasta varsta, tandretea va lua locul agresivitatii si al respingerii. Copilul mai mare a avut suficient timp sa se bucure de statutul de copil unic, si-a facut deja prieteni cu care se joaca in fiecare zi, astfel incat accepta mai usor ideea ca mama lui este mai putin disponibila.
Bna complicata, parerea mea ca orice ai incerca ricvalitatea intre frati tot o sa existe asa ca cel mai bine te inarmezi cu multa rabdare dar si cu mai multa dragoste si daca ai si putere de convingere cu singuranta vei reusi sa treci peste toate situatiile neprevazute ce se vor ivii. Sfatul meu ai grija ca bebele sa fie tot timpul in siguranta si daca trebuie sa parasesti incaperea ia copilul mai mare cu tine sau aseaza in patut bebele unde cel mare sa nu ajunga la el.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!