Sari la conținut

Alergia la laptele de vaca la nou-nascuti

Afecteaza mai multi bebelusi decat se credea pana acum. Chiar si pe multi dintre cei alaptati exclusiv la san!

 

Organizatia britanica de caritate Allergy UK a tras, de curand, un semnal de alarma in ce priveste incapacitatea medicilor pediatri de a diagnostica alergia la laptele de vaca in cazul nou-nascutilor, iar asta se traduce si prin varsaturi, eczeme si colici. Multi pediatri considera aceste simptome ca fiind normale pentru primele saptamani de viata ale bebelusilor si ofera parintilor tratamentul pentru suprimarea lor, in loc sa se ocupe de cauza acestora. Din pacate, de multe ori aceste simptome se insotesc si cu altele, mai grave, precum dificultati de respiratie, umflarea fetei si reflux gastric.

 

Nu confunda alergia cu intoleranta!

Alergia la laptele de vaca (CMA – Cow Milk Allergy) este, de fapt, o alergie la proteina din laptele de vaca si nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza – care apare atunci cand organismul nu este capabil sa digere zaharurile din laptele de vaca. In cazul alergiei la laptele de vaca, apare un raspuns (inflamatie) al sistemului imunitar si de aici simptomele mentionate mai sus. Cercetarile facute de Allergy UK au scos la iveala faptul ca dureaza, in medie, cinci luni pentru ca CMA sa fie corect diagnosticata. Si ca medicii pediatria subestimeaza atat importanta, cat si raspandirea acestei afectiuni: o treime dintre ei cred ca CMA apare la unul din 10 000 de bebelusi (adica aproximativ 70 pe an), cand cifrele adevarate arata ca incidenta CMA este de unu la 20 de bebelusi (adica 35 000 pe an!!). O treime din cazuri ajung la Urgente din cauza nediagnosticarii corecte a acestei afectiuni.


Sursa foto: thefussybabysite.com

Alaptezi si e alergic? Nu te opri!

Cel mai frecvent, alergia la laptele de vaca apare in cazul copiilor hraniti cu formula de lapte, din cauza proteinelor continute de aceasta. In acest caz, solutia este simpla: copilul este trecut pe o formula de lapte speciala.

Dar exista si nou-nascuti sensibili la proteinele din laptele matern, atunci cand mama consuma produse lactate sau alte produse care contin acea proteina din laptele de vaca. Exista o presupunere conform careia in familia extinsa a acestor bebelusi alaptati la san care dezvolta alergie la proteina din laptele de vaca exista un fond alergic, nu neaparat de natura alimentara.

Alaptarea nu trebuie intrerupta in niciun caz, chiar daca bebe trece printr-un episod violent de dermatita atopica, varsaturi sau alte simptome ale CMA. Solutia este ca mama sa elimine din alimentatie nu numai produsele lactate (laptele de vaca, untul, branza, smantana, iaurtul), ci si toate produsele fabricate cu lapte de vaca:

  • inghetata, budincile, cremele, glazurile;
     
  • mancarurile gratinate (gratinarea se face cu un branzet);
     
  • prajiturile (si toate produsele de patiserie si cofetarie la fabricarea carora se foloseste lapte, lapte praf, branza, iaurt etc.);
     
  • unele tipuri de cereale (din acelea super-procesate, pentru micul-dejun – citeste bine eticheta inainte sa le consumi!);
     
  • margarina;
     
  • nu mai vorbim de piure, clatite, sosuri albe, orice produs cu „aroma de branza”;
     
  • produsele din carne (mezelurile), procesate cu ingrediente ce contin lapte.

Ca sa-ti fie mai usor sa identifici produsele care i-ar putea crea probleme micutului tau, iata cateva ingrediente problematice pe care sa le identifici pe etichete: casein (cazeina) sau caseinates, lactalbumin (lactalbumina) sau lactalbumin phosphate, lactose (lactoza), lactoglobulin, lactoferrin, lactulose, rennet (cheag), whey (zer), hydrolyzed protein (proteine hidrolizate din lapte).

Daca bebelusul tau manifesta aceste simptome de suferinta, vorbeste cu medicul pediatru despre asta. E posibil sa vrea s-o rezolve repede, invocand „colicile”. Dar insista pentru o diagnosticare corecta a copilului. Nu exista un singur test pentru asta, vor trebui efectuate analize de sange, de scaun si teste specifice pentru detectarea alergiilor (prin injectarea de proteina din lapte subcutanat).

 

Sursa foto articol: redwineandapplesauce.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!