Sari la conținut

Cauzele febrei si modul de combatere

Raspunsurile au fost acordate de Dr. Corina Cîlcic, medic primar pediatru, sef sectie pediatrie Sanador
 

1.    Cum masuram temperatura?
De la varsta de sugar pana la varsta de 3 ani, temperatura se ia intrarectal, ulterior se poate lua si la subrat, la ureche.
Se considera febra daca sunt valori care depasesc 38 grade C (valabil pentru toti copiii). Toate valorile intre valoarea normala si 38 grade C se considera subfebrilitate, si deci nu putem vorbi de febra.

2.   Care sunt posibilele cauze ale febrei la bebelusi?
In marea majoritate a cazurilor, febra are cauza infectioasa si, dintre acestea, cel mai des in infectii virale sau bacteriene (mai exact: pot fi infectii ale cailor aeriene, infectii digestive – diaree-, infectii urinare).
De asemenea, in cazul sugarului pot sa apara cresteri ale febrei, dar cu valori mici sau medii (pana in 39 grade C) si pe perioada foarte scurta, acestea fiind in eruptiile dentare.
Febra poate sa apara si in alte afectiuni, motiv pentru care este necesar neaparat consultul medicului pediatru.

3.    Tipuri de febra
Nu toate tipurile de febra reprezinta urgenta medicala. Totusi, o febra de 39 grade C (febra inalta) pana la peste 40 grade C (mai mult de valoarea aceasta se numeste hiperpirexie) care eventual nu cedeaza la antitermice (Paracetamol, Ibuprofen, Metamizol) necesita consult de urgenta la medicul pediatru.
Valorile de febra moderate sunt cele cuprinse intre 38,4 si 39 grade C si necesita administrarea de antitermic.
Temperatura scazuta este reprezentata de valori de 35,5 grade C, de asemenea insoteste infectii, dar aceste cazuri sunt extrem de rare.

4.    Toate tipurile de febra sunt grave si au nevoie de tratament?
Nu toate tipurile de febra sunt grave, dar toate necesita consult la medicul pediatru si prescrierea unui tratament adecvat.

5.    Care sunt primele masuri pe care mamica trebuie sa le ia?
Se ia temperatura copilul ori de cate ori mama observa modificarea starii generale a micutului (agitatie, tendinta spre somnolenta sau copilul este apatic).
In functie de valoarea pe care o are febra, mama TREBUIE sa-i administreze antitermic numai daca are deja indicatie de la medicul pediatru si ulterior la aproximativ 15-20 de minute, sa verifice daca febra incepe sa cedeze.
Urmatorul pas este consultul unui medic pediatru pentru a stabili cauza febrei si tratamentul adecvat acestei cauze.

6.    Cand devine periculoasa febra si copilul trebuie adus la urgente?
Febra devine periculoasa in situatia in care NU cedeaza la antitermic sau in situatiile in care apare croset brusc de febra (febra creste brusc) mai ales la copiii cu varste intre 6 luni si 3 ani in al caror istoric familial sunt descrise convulsii febrile si la care de asemenea pot sa apara aceste convulsii.
In situatia in care febra este insotita de convulsie febriala (copilul „tremura puternic”, eventual cu pierderea starii de constienta), mama TREBUIE sa-i administreze antitermic si TREBUIE sa se adreseze DE URGENTA unui medic pediatru.

7.    Masuri pentru scaderea temperaturii
-    Medicamentoase (antiinflamatorii nesteroidiene – Paracetamol, Ibuprofen, Metamizol) care se administreaza in functie de valoarea febrei si in doza de miligrame/kilogram/zi si frecventa stabilite de catre medicul pediatru.
-    Alte masuri: hidratare corespunzatoare, baie hipotermizanta, impachetare hipotermizanta

8.    Ce NU trebuie sa faca mamica cand copilul are febra?
Mamica NU trebuie sa administreze sugarului sau copilului aspirina deoarece poate declansa complicatii foarte grave. Dintre alte metode de scadere a temparaturii: NU se vor folosi sosete cu alcool, apa sau otet.

De retinut: Cand micutul are febra, mamica trebuie sa-i administreze antitermic si sa se prezinte in cel mai scurt timp posibil la medicul pediatru pentru a stabili tratamentul bolii si implicit si al temperaturii.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!