Sari la conținut

Masajul pentru bebelusi

Pipaitul este primul simt dezvoltat de bebelus. Se intampla la inceput prin intermediul pielii, apoi gura, il ajuta sa aiba primele contacte cu viata extra-uterina.

In timpul sarcinii, bebelusul este leganat si mangaiat de catre peretii abdominali ai mamei sale si, bineinteles, de lichidul amniotic. Dupa nastere, acest contact fizic este intrerupt si copilul se simte pierdut. Nou-nascutul simte atunci nevoia de a fi atins, leganat, mangaiat pentru a gasi aceasta legatura fizica indispensabila pentru starea sa de bine si pentru a se simti linistit.

Masajul este o arta practicata zilnic si de cateva milenii dupa toaleta bebelusului, in Africa si Asia. Un moment agreabil, dar prea rar folosit in tinuturile occidentale.

Cu toate acestea, este un releflex natural si instinctiv. Nu mangaiati niciodata spatele bebelusului dumneavoastra pentru a-l calma? Nu va frecati niciodata genunchiul atunci cand v-ati lovit de un scaun?



Stiinta masajului antreneaza o moliciune a pielii si a articulatiilor, dar si o mare destindere a copilului. Acestea permit in egala masura sa usureze anumite probleme digestive, cum ar fi colicile, atat de frecvente la sugari, sau constipatia.

Stiinta masajului permite bineinteles compensarea cu usurinta privarii de contact fizic intre bebelusul prematur si mama sa (masaje efectuate atunci in anumite servicii de neonatologie).

Fiecare stiinta a masajului este compusa din simple mangaieri, din presiuni precise, modelari energice, chiar si cateva miscari de gimnastica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!