Sari la conținut

Siguranța bebelușilor: primele măsuri pe care le pot lua părinții

Primul an de viață al unui copil aduce pe lângă zâmbete, chicoteli și momente de fericire deplină și primele temeri pentru părinți. Cât de bine se vor descurca? Cum vor reacționa când bebelușul va fi bolnav? Cum îl vor culca? Dacă va înghite vreun obiect? În funcţie de vârstă, sunt mai multe situaţii la care trebuie să ne gândim atunci când vorbim de siguranţa bebelușilor.

Pentru că odată cu apariția unui nou-născut în familie părinții devin responsabili pentru acel pui de om, apar și primele griji. Mai ales că, în primul an de viață, bebeluşul are nevoie de supraveghere continuă, cu precădere în primele luni.
Care sunt cele mai apăsătoare temeri pentru o proaspătă mămică, dar și pentru un tătic? Să nu cadă din pătuț sau de pe masa de schimbat. Să nu mai poată respira dacă păturica îi acoperă fața. Ori, la băiță, poate înghiți apa din cădiţa sau chiar să se înece dacă nu este supravegheat. Sau se poate îneca cu obiecte mici pe care le poate înghiți ori cu lăpticul, în urma unui episod de regurgitare. Și lista poate continua la nesfârșit.

Ce poți face pentru a preveni situațiile de mai sus? Iată primele măsuri pe care le poți lua pentru siguranța copilului tău în primul lui an de viață:

1. Asigură-te că spaţiul unde se joacă şi doarme copilul este bine ventilat. De asemenea, nu aşeza pe zonele din lateral ale pătuţului prosoape, cearceafuri sau alte materiale care să oprească pătrunderea aerului.

2. Nu îi prinde bebeluşului lănţişor de gât, eşarfe sau căciulițe care se leagă sub bărbie prea strâns fiindcă se poate strangula.

3. Nu lasa bebeluşul să doarmă pe o saltea prea moale, într-un fotoliu, într-un pat normal sau alături de tine învelit. Se poate sufoca sau se poate încălzi prea mult.

4. În timpul băiței, bebeluşul trebuie supravegheat întotdeauna când este în cădiţă. Chiar dacă apa este foarte mică, nu trebuie lăsat singur nici măcar o secundă. Și nu uita să verifici întotdeauna temperatura apei!

5. Asigură-te că nu sunt depozitate pe rafturi obiecte care pot să cadă şi să-l rănească şi că toate rafturile, dulapurile suspendate, tablourile, lustrele sunt prinse foarte bine de perete.

6. Nu îi lăsa la îndemână obiecte mici precum nasturi, monede, biluţe, materiale din care ies scame, alimente sau seminţe, jucării care se pot descompune sau hârtii. Mai ales după 4-5 luni, când bebelușul poate sta singur în șezut și are tendința de a apuca orice lucru pe care îl întâlnește și îl duce în guriță. Astfel, se poate sufoca.

7. Sunt bebeluși care încep să meargă (chiar şi de-a buşilea) înainte de a împlini un an. Prin urmare, izolează toate prizele din casă cu ajutorul unor dispozitive speciale.
De asemenea, tot cu ajutorul unor dispozitive special concepute pentru siguranța bebelușilor poți acoperi colțurile mobilei sau poți bloca sertarele și dulapurile unde sunt depozitate sticle sau cutii cu substanţe toxice sau unelte care îl pot răni.

8. Lasă mereu jos capacul de la toaletă şi ai grijă ca bebelușul să nu aibă acces la căldări, ligheane sau recipiente care conţin apă. Și nici la substanțe toxice precum detergenții sau soluții anticalcar.

9. Blochează coborârea şi urcarea scărilor dacă locuieşti într-o casă cu etaj, folosind un grilaj de lemn pe care doar tu să îl poţi închide /deschide.

10. Instalează măsuri suplimentare de siguranţă la ferestre sau plasele pentru ţânţari.

11. Prinde-l corect în căruciorul de plimbare şi în scaunul din maşină, astfel încât să nu alunece sau să se dezlege ușor.

12. Și, nu în ultimul rând, fă-ți o asigurare de locuință. Pentru că, din păcate, momentele fericite pot fi umbrite de situaţii neplăcute ce pot apărea oricând precum incendiile, furtul ori tentativa de furt a bunurilor din locuinţă, inundaţiile provocate de spargerea conductelor, avariile la instalaţiile din casă. Şi chiar dacă îţi pot părea îndepărtate, dezastrele naturale - cutremure, inundaţii, alunecări de teren - sunt doar câteva dintre riscurile care îţi pot ameninţa căminul.

 

O șansă în plus, un viitor mai bun pentru copii. Împreună cu Allianz-Țiriac, susținem mamele și copiii de la SOS Satele Copiilor România. Află mai multe aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!