Sari la conținut

Semnele timpurii ale autismului

Este foarte greu pentru parinti sa accepte ca copilul visat, dorit, planificat, copilul in care si-au pus visele lor si toate dragostea poate avea probleme. Uneori copilul este diferit. Uneori copilul poate avea probleme de comunicare, iar aceste probleme pot fi semnele autismului. Tratarea, ameliorarea si chiar vindecarea depind esential de momentul in care boala este identificata, iar rolul parintilor este fundamental, pentru ca ei sunt care pot vedea semnele timpurii ale autismului.

Medicii sustin ca una dintre cele mai greseli ale parintilor este acela de a astepta ca problemele pe care le observa la copilul lor sa se rezolve de la sine. Problemele asociate autismului nu se rezolva de la sine, niciodata. Parintele nu face acest lucru cu buna stiinta, ci ghidat de speranta. In cazul autismului primele semne apar undeva in jurul varstei de sase luni, iar identificarea acestora, constientizarea problemelor si inceperea terapiei este o sansa extraordinara pentru recuperare. Plasticitatea creierului bebelusului permite o recuperare a informatiilor fantastica, dar cu cat timpul trece, cu atat recuperarea devine mai greoaie.
 
Semnele autismului si identificarea timpurie

In unele cazuri, primele semne apar chiar incepand cu 6 luni. Ce trebuie sa sesizezi, ce trebuie sa te alarmeze: 

  • lipsa zambetului ca raspuns la zambetul persoanelor apropiate;
  • lipsa contactului vizual sau a urmaritului cu privirea obiectelor ce trec prin raza lui vizuala;
  • absenta ganguritului specific bebelusilor ori a sunetelor emise spre a atrage atentia - tipete, chiote, plans atunci cand nu-i este indeplinita dorinta.

Acidul folic previne autismul

In acelasi timp, o cazuistica des intalnita este aceea a copiilor cu o dezvoltare perfect normala pana la varsta de 12 luni, in care copilul initiaza si contact vizual, rupe si primele cuvinte, insa brusc sufera o regresie si pierde aceste achizitii. Regersul este unul din semnele tipice si esentiale ale autismului. O asemenea situatie trebuie sa te faca sa-i fac copilului o evaluare psihologica.

Adevarul despre autism

Nici o alta persoana nu este mai avizata in a observa evolutia copilului decat parintele, fiindca acesta din urma este acela care isi cunoaste cel mai bine pruncul, vazandu-l zi de zi cum creste. Medicul sau psihologul poate fi un partener valoros in evaluarea simptomaticii copilului, insa in cele cateva zeci de minute cat dureaza o consultatie nu poate observa ceea ce parintele observa zilnic. Astfel ca, nu omiteti in a-i comunica specialistului orice observatie facuta, oricat de neimportanta sau prosteasca vi s-ar parea.
 
Un aspect important de retinut este acela ca semnele timpurii ale autismului presupun absenta comportamentelor normale ale bebelusului si nu prezenta celor anormale. In unele cazuri, simptomele timpurii sunt confundate cu particularitati ale bebelusului perfect, acel bebelus cuminte, care nu plange, pare independent si nu face mofturi. Copilul excesiv de cuminte nu este copilul normal, ci este unul din semnele unor probleme de comportament, de evolutie cognitiva.




Semne care trebuie sa te ingrijoreze in jurul varstei de un an:


  • miscari repetitive, cum ar fi balansare, invartire sau datul din mani ca si cum ar avea aripi;
  • copilul dezvolta ritualuri specifice, si este deranjat de schimbari;
  • copilul este interesat de detaliile unui obiect, cum ar fi rotile de la o masina de jucarie, dar nu intelege "imaginea de ansamblu";
  • poate fi deosebit de sensibil la lumina, sunete noi si atingere si insensibil la durere;
  • nu se angajeaza in jocuri care presupun imitarea;
  • are preferinte ciudate pentru unele alimente si le refuza cu incapatanare pe altele.

Gripa in sarcina, poate duce la autism
 
Copiii mici nu reusesc sa comunice cu alti copiii. Pur si simplu ii ignora. Nu pot arata pozele intr-o carte, vorbesc greu, iar pe masura ce cresc, in jurul varstei un unu-doi ani continua sa aiba dificultati de intelegere si un coeficient de inteligenta redus. Exista copii cu autism extrem de inteligenti. Acestia invata repede, dar au probleme de comunicare, aplicand ceea ce stiu in viata de zi cu zi, dar avand mai departe probleme de comunicare.



 
Exista cateva criterii considerate standard pentru identificarea autismului.

  • Nu raspunde cu un zâmbet sau o expresie fericită la 6 luni.
  • Nu imita sunete sau expresii faciale la 9 luni;
  • Nu trece prin faza de lalatiunie pana la 12 luni;
  • Nu arata cu degetul pana la un an si jumatate;
  • Nu spune cuvinte simple pana la 16 luni;
  • Nu spune doua fraze pana la 24 de luni
  • Pierde abilitatile dobandite anterior

Cauzele autismului

Autismul nu are o cauza unica, cunoscută. Avand in vedere complexitatea bolii, precum si faptul ca simptomele si severitatea variaza, exista, probabil, mai multe cauze. Atat genetice cat si de mediu. Se pare ca exista mai multe gene implicate in autism. Unele probleme genetice sunt mostenite, in timp ce altele sunt spontane. Infectiile virale in timpul sarcinii poluantii din aer pot juca un rol in declansarea autism. Cu certitudine nu exista nicio legătura intre vaccinuri si autism. Aceasta este una dintre cele mai mari controverse in autism, mai ales vaccinul triplu rujeola-oreion-rubeola (ROR). Nici un studiu nu a indicat o legatura intre autism si vaccinul ROR.
 
Factori de risc

Autismul afecteaza copii de toate rasele, dar anumiti factori cresc riscul aparitiei autismului:
Sexul copilului: baietii sunt de patru-cinci ori mai susceptibili de face boala comaparativ cu fetele. Unele afectiuni virale din timpul sarcinii pot fi responsabile pentru aparitia autismului.
 
Prevenire:


Nu e nici o cale de a preveni autismul. Dar autismul poate fi tratat, iar copiii isi pot imbunatati abilitatile de comunicare si limbaj.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!