Sari la conținut

Cum introduci tehnologia in viata copilului tau?

Nu-ti doresti asta, dar copilul tot va deveni interesat, pana la urma, cu telefonul, tableta sau laptopul tau. Afla macar cum sa asiguri o relatie benefica pentru toate partile implicate.

 

Nu-mi doresc sa cresc un copil pasionat de tehnologie. Desi ne pare ca nu ne mai putem descurca fara ea, cred ca tehnologia mai mult ne prosteste, ne ingrasa, ne raceste cu prietenii si ne sterge aptitudinile sociale cu ajutorul carora ne-am face altii (daca, printr-o minune, am avea vreo revelatie in sensul asta). Totusi, noi mai avem vreo sansa de recuperare, ca am cunoscut si jocurile din fata blocului, si cercurile de aptitudini de la Palatul Copiilor, si excursiile prin padure (multe fara stirea parintilor, cu gasca de la scara) si multe alte activitati in afara casei, printre cei asemeni noua. Dar copiii nostri ce sansa au la toate astea daca ne bucuram si batem din palme la precocitatea lor de a folosi un smartphone?

 

Sfaturi de la Supernanny

Totusi, nu traiesc deloc cu iluzia ca al meu copil va ignora complet toate gadgeturile pe care, pana la urma, si noi le-avem prin casa si le folosim la nevoie. Dar cred ca exista o cale mai buna de a le face cunostinta si de a stabili intre ei o relatie care sa nu excluda adevaratele (si indicatele) jocuri ale copilariei. Psihoterapeutul Irina Petrea, celebra Supernanny de la televizor, ne da cateva sfaturi pentru modul in care sa introduci tehnologia in viata copilului tau intr-un mod educativ:

  • Tableta, telefonul, computerul ar trebui sa intre in viata copilului numai dupa varsta de trei ani! Sub aceasta varsta, copilul trebuie sa invete din contactele cu oamenii din jur; chiar daca manifesta aptitudini deosebite in a invata sa manevreze aceste dispozitive nu inseamna ca este si pregatit pentru interactiunea cu ele.
     
  • Accesul la tehnologie se face in functie de varsta copilului: pentru copiii prescolari (de peste trei ani) este recomandata maxim o ora pe zi de joaca cu aceste dispozitive; acest timp trebuie impartit in sesiuni de maxim jumatate de ora.
     
  • Aplicatiile si jocurile sa fie destinate copiilor! Cei mici beneficiaza mult mai mult in dezvoltarea lor prin utilizarea de jocuri si aplicatii educative decat prin accesarea celor destinate parintilor.
     
  • Supravegherea sa fie obligatorie! Cu cat varsta copilului care foloseste telefonul, tableta sau computerul este mai scazuta, cu atat supravegherea va fi mai stricta. Un ajutor pentru parinti poate fi un program de control parental pe toate mediile electronice la care cel mic are acces.
     
  • Sa fie stabilit un set de reguli clare pentru folosirea tehnologiei de catre copii. De exemplu, daca cel mic insista sa primeasca telefonul pentru o perioada de timp mai indelungata decat cea stabilita la inceput, parintele trebuie sa-i reaminteasca regula asupra careia au cazut amandoi de acord; daca acesta tot insista, parintele sa-i reduca timpul de joaca pe telefon exact cu durata insistentelor sale si sa-i explice acest lucru.

 

Sursa foto: technapex.com

 

De curand, Samsung a lansat si in Romania functia Kids Mode care poate fi aplicata telefoanelor Galaxy S5 si tabletelor Galaxy Tab S. Aceasta functioneaza ca un instrument pentru parintii care doresc sa le ofere celor mici un continut virtual adecvat varstei lor, permitandu-le acestora sa-si satisfaca dorinta de cunoastere in siguranta. In interfata Control Parental din functia Kids Mode, fiecare parinte poate selecta continutul pe care doreste sa-l puna la dispozitia copilului doritor de interactiune cu tehnologia. In afara de interfata prietenoasa, creata special pentru copii, Kids Mode le mai ofera si cinci aplicatii preinstalate: camera foto, galerie de fotografii, aplicatie pentru desenat, karaoke si aplicatie pentru redarea continutului video. Poti sa-ti lasi copilul sa le foloseasca doar pe acestea sau poti sa-i mai instalezi si altele, daca ti se par folositoare pentru dezvoltarea lui.

 

 

„Lumea in care traiesc copiii nostri se schimba din ce in ce mai repede, iar noile tehnologii si mijloace de informare si comunicare se dezvolta intr-un ritm care nu inceteaza sa ne surprinda. Odata cu dezvoltarea acestora, apar noi oportunitati de invatare, cunoastere si dezvoltare pentru copiii nostri. Insa, odata cu toate aceste beneficii apar noi provocari si riscuri pentru care nu am fost pregatiti si carora cu totii suntem chemati sa le facem fata cu responsabilitate.”

 

Ai probleme cu copilul si simti nevoia unui ajutor de specialitate? O poti gasi pe Supernanny Irina Petrea aici sau la telefon 0733 678 079.

 

 

 

Sursa foto articol: under40.us

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!