Sari la conținut

E.coli la copii. Masuri de prevenire si recomandarile specialistului

Infectia cu E.coli este una dintre cele mai alarmante situatii care pot afecta grav sanatatea copiilor. Ce masuri de prevenire se impun si cum trebuie sa reactioneze parintii la primele simptome? Iata recomandarile medicului specialist pediatru Lucia Baranga

- In ce situatii simptomele infectiei cu E.coli coincid cu cele care ar indica un alt tip de infectie? 
In primele luni de viata sugarii pot prezenta regurgitatii si scaune frecvente. In functie de cantitate, aspect si impact asupra sanatatii, vor fi incadrate ca fiziologice (normale pentru anumite etape de viata) sau ca fiind semne ale unor afectiuni. Medicii care au in grija copii cunosc aceste aspecte si ajuta parintii sa le inteleaga sau decid efectuarea de investigatii suplimentare, in functie de particularitati.
Cand sunt mici, copiii vomita mult mai usor din cauza imaturitatii tractului digestiv. Vomita pentu ca au mancat prea mult, prea repede, au primit combinatii alimentare nepotrivite, sunt obositi sau, uneori, plang pana vomita. Alteori varsatura este semn ca santatea lor are de suferit.

- In ce moment trebuie sa se alarmeze?
Scaunele frecvente pot fi consecinta infectiilor, a alergiilor si altor particularitati fiziologice si metabolice. Infectiile digestive au mai multe etiologii, medicii orientandu-se asupra factorului declansator in functie de simptome, context epidemiologic (cazuri cunoscute de alte infectii) si investigatii de laborator. Nici una dintre metode nu este infailibila si, de aceea, diagnosticul va fi o corelare a mai multor indicii.

- Care este evolutia acestui tip de infectie?
Enterocolita este una dintre afectiunile in care sunt prezente varsaturi si/sau scaune modificate. Etiologia este frecvent infectioasa, insa, din fericire, si autolimitata – se amelioreaza de la sine. De fapt, se pare ca multi dintre germenii implicatii in diaree fac parte din flora normala a intestinului (de care avem nevoie pentru o functionare optima) si doar cateva tulpini sunt agresive si responsabile de dezvoltarea unor patologii.
Echerichia coli (E coli) este o astfel de bacterie duala. Este un locatar normal al florei intestinale, care colonizeaza tubul digestiv inca din primele luni de viata si are rol in modularea raspunsului imun si protejarea mucoasei digestive de alte bacterii patogene. Insa, in aceeasi familie de bacterii, sunt descrise si cateva tulpini agresive, care sunt cauza unor enterocolite mai severe, cu afectare locala si/sau generala.

- Ce categorii de varsta sunt cele mai afectate?
Dintre toate grupele de varsta la care este prezenta enterocolita, sugarii si copii mici sunt mai intens afectati si mai susceptibili la complicatii, deoarece au sistemul imun insuficient maturizat si o mucoasa digestiva mai usor de compromis. In cazul lor, cooperarea in administrarea alimentatiei si tratamentului este problematica, iar dezechilibrele metabolice, in urma pierderilor de lichide si hidroelectroliti, se instaleaza mai rapid. Complicatiile nu se datoreaza, insa, doar deshidratarii. Uneori agentii etiologici sunt foarte agresivi si simpla contaminare este suficienta pentru a declansa diferite procese patologice: scaune cu sange, convulsii, anemie hemolitica urmata de insuficienta renala. De aceea, in cazul in care un parinte este ingrijorat de evolutia copilului, este indicat consultul medical.

- Ce masuri se pot lua in cazul infectiei cu E.coli? Ce nu au voie sa administreze parintii acasa?
Terapia in varsaturi si scaune semiconsistente este inceputa, de obicei, la domiciliu, de catre parinti. In cazul varsaturilor este important repausul digestiv 30-60 minute, dupa fiecare episode de varsaturi, adica oprirea aportului de lichide si alimente in acest interval, apoi reluarea treptata, cu cantitati mici de lichide, oferite frecvent. Cand varsaturile sunt abundente, se pot folosi saruri de rehidratare; se gasesc gata preparate sub forma de suc sau gel sau se pot reconstitui la domiciliu din pliculete predozate. Daca varsaturile se repeta este indicat un consult medical.
In enterocolite, foarte importanta este rehidratarea (cu rezerva unei pauze de 30-60 minute imediat dupa varsatura), dieta si, la nevoie, consultul medical.

- Ce restrictii alimentare se impun in cazul copiilor infectati cu e.coli?
In ce priveste dieta, cand apar scaune semiconsistente, se opresc alimentele care fermenteaza mai usor: fructe crude, dulciuri, cartofi, lapte integral (cu lactoza). Medicatia antidiareica trebuie data in urma unui sfat medical, iar antibioticoterapia este strict decizia medicului. Tratamentul in enterocolita este indicat in functie de frecventa varsaturilor si a scaunelor diareice, a altor semne asociate (de ex. febra), de statusul nutritional al copilului sau de prezenta complicatiilor.

Foto: Pixabay.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!