Sari la conținut

Pregătirea pentru colectivitate. Schema de vaccinare 2017 şi analize necesare pentru obţinerea avizului epidemiologic

Mai este foarte puţin timp până la ziua cea mare, ziua în care puiuţul începe grădiniţa. Deşi tindem să spunem că suntem fericite, pentru că după doi-trei ani de zile a sosit în sfârşit momentul în care copilul nu mai este 100 % sub supravegherea noastră şi putem avea şi noi un moment de respiro, trebuie să recunoaştem că noi, mamele, suntem îngrijorate până peste cap.

Şi, lăsând deoparte temerile legate de dorinţa celui mic de a sta sau nu fără noi, de modul în care se va descurca doar în prezenţa unor persoane străine, trebuie să recunoaştem că cele mai mari griji ale noastre sunt legate de sănătatea copilului. Ştim foarte bine că în colectivitate bolile se transmit rapid, mai ales la copii, când sistemul imunitar este incomplet dezvoltat. De aceea, la începerea grădiniţei sau a şcolii ne este solicitată o serie de analize medicale pentru depistarea anumitor stări patologice ce pot determina îmbolnăviri  în cadrul grupului.

► Citeşte şi Prima zi de grădiniţă. Cum să calmezi temerile copilului, dar şi pe ale tale

Avizul epidemiologic pentru intrarea în comunitate se eliberează de medicul de familie în urma efectuării a trei analize:
•    exudatul nazo-faringian
•    coprocultura
•    examenul coproparazitologic.

Exsudatul faringian şi nazal reprezintă recoltarea de secreţii de la nivelul faringelui, respectiv cavităţii nazale, urmată de efectuarea de culturi pe diferite medii pentru a identifica agenţii patogeni. Exsudatul faringian se recoltează dimineaţa, înainte de a consuma alimente sau lichide. Este important să evităm spălarea dinţilor deoarece majoritatea pastelor de dinţi conţin substanţe antibacteriene.

Dintre bacteriile care pot fi cantonate la nivelul căilor respiratorii, cele mai periculoase sunt:
• Streptococul de grup A -  responsabil de faringo-amigdalite, otite, etc. Reumatismul articular acut și afectarea renală sunt complicații ale acestei infecții. De asemenea, Streptococul de grup A este agentul etiologic al scarlatinei.
• Streptococcus pneumoniae sau pneumococul - se găseşte în flora orofaringiana normală la majoritatea populaţiei, dar poate determina infecţii serioase la copii: sinuzita, otita, pneumonia şi chiar meningita
• Stafilococcus aureus -  poate determina infecţii de căi respiratorii superioare, dar şi infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi; totuşi stafilococul auriu este frecvent întâlnit în populaţie, la aşa-numiţii purtători sănătoşi
• Neisseria meningitidis sau meningococul - determină o formă foarte gravă de meningită
• Haemophilus influenza- este o bacterie responsabilă de apariţia de infecţii de căi respiratorii superioare (amigdalite, epiglotite, otite, etc.), pneumonii și meningite, în special la copii mai mici de 5 ani

Coprocultura  - Coprocultura are drept scop identificarea copiilor cu infecţii digestive sau a celor asimptomatici care elimină microbi prin scaun, fiind în acest fel o sursă de infecţie pentru cei din jur. În mod normal tubul digestiv este intens populat cu bacterii care nu sunt patogene. Cele cu semnificaţie patogenă sunt: Shigella, Salmonella, Escherichia coli , Klebsiella. Materiilor fecale se pot recolata în coprocultorul fără mediu de cultură sau în cel cu mediu de cultură, atunci când acestea nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare.

Examenul coproparazitologic - Examenul coproparazitologic permite indentificarea paraziţilor intestinali, respectiv a ouălor pe care aceştia îi elimină în scaun. Paraziţii cei mai frecvent întâlniţi sunt: Enterobius vermicularis (oxiurii), Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides (limbricii), Taenia solium și Taenia saginata. Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen necesită repetarea lui la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziţi nu se elimină zilnic.

În privinţa tarifelor, la Clinicile Regina Maria din Bucureşti preţul orientativ al unui pachet ce include toate aceste analize este de 85 de lei, în timp ce la Sanador analizele se tarifează separat, astfel: Exudat nazal - 52 de lei, Exudat faringian - 52 de lei, Examenul coproparazitologic - 16 lei şi Coprocultura - 50 de lei.

În completarea acestor investigații, se mai recomandă:
•    consult oftalmologic pentru depistarea din timp a tulburărilor de vedere
•    consult ORL cu testarea acuităţii auditive
•   consult pediatric pentru o evaluare mai amănunţită a stării de sănătate a copilului

Să nu uităm, însă, şi de vaccinurile OBLIGATORII:

► Citeşte şi Scrisoare către părinţii cărora le este teamă să îşi vaccineze copilul

Schema naţională de vaccinare 2017, preluată din ordinul MS 386/2015, VALABIL ÎN 2017

MENȚIUNI:

- Vaccinarea ROR se face și la vârsta de 9 luni, în perioada epidemiei de rujeolă.
- Vaccinul pneumococic se introduce în schema națională în funcție de fondurile disponibile (momentan, nu a fost introdus, este doar pe schema opțională).
Pentru administrarea tuturor vaccinurilor se folosesc numai seringi de unică folosinţă.

Abrevieri:
• DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular,
• VPI = vaccin polio inactivat,
• Hep B = vaccin hepatitic B,
• DTPa–VPI-Hib = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B,
• DTPa-VPl-Hib-Hep B = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B,
• ROR = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion,
• BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin,
•  dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi.

►Citeşte şi Bodog: Copiii nevaccinați vor putea fi înscriși doar la instituții private

Sursa Ministerul Sănătăţii şi Regina Maria

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!