Sari la conținut

Vrei sa stii cat de inteligent va fi copilul tau? Priveste-i desenele

Vrei sa stii daca copilul tau va fi un geniu sau dimpotriva, nu va fi briliant? Te gandesti care sunt semnele timpurii dupa care iti poti da seama de inteligenta lui: sa fie oare modul in care vorbeste sau primele cuvinte pe care le rosteste? Conform unui nou studiu realizat de Institutul de Psihiatrie de la King’s College din Londra, cea mai buna modalitate nu este nici una din cele de mai sus ci este reprezentata de desenele micutului.

Studiul a inclus peste 16000 de copii alesi in modul urmator: jumatatea au fost gemeni identici (care au acelasi DNA) si jumatate gemeni neidentici (care au in comun jumatate din gene). Ei au fost alesi asa pentru a controla factorii de mediu si pe cei genetici si a elimina posibilitatea ca diferentele sa vina din aceasta parte. Cercetarea a comparat desenele copiilor cu scorurile inregistrate la testele de inteligenta efectuate ani mai tarziu.

Copiii in varsta de patru ani care au desenat figuri umane care aveau cel putin doua picioare sau brate, un cap si un corp, ceva par pe cap si trasaturi faciale au avut scoruri mari la testele de inteligenta de zece ani mai tarziu. Cei care nu au putut desena bine au avut scoruri mai mici. Foarte interesant, desenele gemenilor identici au semanat mult mai tare intre ele decat cele ale gemenilor non-identici, permitand cercetatorilor sa concluzioneze ca legatura dintre abilitate si inteligenta este genetica.

Citeste aici in ce masura se mosteneste inteligenta. 

Faptul ca desenele pot prezice inteligenta, nu este un fapt nou, testul fiind folosit inca din anii ’20 pentru a masura capacitatea mentala a copiilor.

Dar ceea ce este surprinzator este faptul ca scorul inregistrat de un copil la varsta de 4 ani poate fi corelat direct cu inteligenta din adolescenta.

De ce conteaza: in afara limbajului, desenul este una dintre formele primare de comunicare. Din aceasta cauza, autorul studiului si psihiatrul Rosalin Arden crede ca putem spune ca exista o legatura directa intre abilitatea precoce de a desena si inteligenta. Ea explica “capacitatea de a reproduce figuri este o abilitate umana si un semn de abilitate cognitiva”. Acest lucru nu este insa batut in cuie pentru ca genele noastre sunt doar unul din multele lucruri care determina cat de inteligenti suntem.

Citeste aici despre cum poti influenta inteligenta copilului. 

Totusi, faptul ca exista o legatura demonstrata intre desenele copiilor si scorurile lor de inteligenta de mai tarziu deschide un nou orizont. Poate este timpul sa te uiti peste desenele realizate in copilarie si sa vezi daca exista sau nu o legatura cu coeficientul tau de inteligenta.

Desene ale copiilor din studiu, scorurile de la primul rand de la stanga la dreapta: 6, 10, 6, 6, 10, 7

Sursa: King's College London

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!