Sari la conținut

cum pot scoate usor petele de mucegai dintr-un...

cum pot scoate usor petele de mucegai dintr-un material colorat?

Răspunsuri
Obiectele de bumbac și in se curăță spălându-le în apă fierbinte cu săpun și sodă (sau detergent). Un mijloc bun este amoniacul (1 parte amoniac la 5 părți de apă) cu care se freacă petele. Dacă petele sunt vechi, se aplică pe țesăturile albe un amestec de apă oxigenată și amoniac (câte 1 linguriță la 1 pahar de apă caldă). Se freacă pata de câteva ori, apoi obiectul se spală în apă fierbinte. Pentru țesăturile de lână și mătase colorate se folosește terebentină curată, frecându-se cu o bucățică de vată, apoi se spală cu o soluție de săpun și cu apă caldă.
Am avut si eu astfel de pete, am incercat tot ce era omenesc cu putinta si tot acolo au ramas :)) Dupa un timp mi-a spus cineva ca ar fi iesit cu sgrassatore din Italia, Chanteclaire sau asa ceva. Nu am mai incercat, nu mai avea rost, Dupa atatea incercari, materialul era rarit si cred ca daca mai dadeam bani si pe acela, era chiar zin zadar. Eu atat stiu, ca pasta de pix iese cu fixativ :)))
Buna Ianolina, eu am mereu in casa Ariel lichid, merge foarte bine pe lucrurile colorate si m-a ajutat in multe situatii. Eu pun direct pe pata, astept cinci minute si apoi introduc haina in masina de spalat la programul ales. Am observat ca nu decoloreaza deloc si scoate si petele de cafea, pix, mucegai.
Am incercat si alte solutii, vanish sau mai e una de la nufar, un spray ( l-am luat pentru niste camasi ale sotului patate de la deodorant ) insa nu au avut nici un efect, rufele doar aveau un alt miros, petele erau in continuare pe haine. Ariel lichid trebuie sa mentionez ca trebuie pus direct pe pata fara sa ia contact cu pielea.
Cu Domestos 24H diluat in apa si lasata putin tesatura la muiat: speli apoi normal. Vad ca a aparut si un Spray Domestos, poti incerca si asa. Oricum, eu folosesc Domestosul la orice trebuie curatat si igienizat in casa. Pe orice suprafata si sunt multumita ca nu trebuie sa mai cumpar zece mii de feluri de alte solutii: de robinete, de gresie, de baie, de bucatarie, de oale, et...
Am uitat sa spun: probeza intai pe un colt. Eu am reusit sa scot de pe o camasa colorata si nu s-a decolorat, dar o pereche de pantaloni....da :(
Domestos are clor. Nu stiu daca te ajuta cu pata, ai mare grija, depinde si de cat de colorat e obiectul de imbracaminte. In schimb sfatul cu Domestosul e foarte bun, mai ales daca ai copii, si care pun mainile peste tot si baga in gura, sau isi lasa mancarea pe diverse suprafete si apoi o consuma de acolo. Pentru ca, spre desoebire de alte solutii care curata, Domestosul si igienizeaza si omoara virusuri, bacterii, ciuperci...
Apropo de ciuperci, eu scot cu Spray Domestos mucegaiul nu doar din baie (de la imbinari) ci si de pe peretii camerei care este pe coltul blocului....Pulverizez si apoi sterg cu o carpa uscata (pe suprafata este vopsea lavabila)
Buna fetelor, eu am reusit sa scot petele de mucegai ce e drept de pe un materiall mai deschis la culoare cu un praf pentru pete se gaseste la Lidl si costa foarte putin in jur de sase sau sapte lei. Eu de cate ori am pete dificile incerc cu acel praf si e destul de eficient eu sunt multumita de el. Scrie pe el cum vine folosit poti face pasta si lasa sa actioneze. Pe pata apoi poti pune si in masina de spalat.
O metoda de combatere mai eficienta (mai ales la hainele din piele si din blana) consta in frecarea intensa a zonelor atacate, precum si a celor invecinate, dupa indepartarea mucegaiului, cu un amestec de rumegus si neofalina. In cazul localizarii mucegaiului si pe firele de par (la blana), se freaca intreaga suprafata a hainei. Dupa uscare, zonele decolorate de mucegai, de pe piele (partea carnoasa), se freaca intens cu talc sau cu praf de creta. O alta metoda de combatere a mucegaiului consta in tamponarea repetata a zonei atacate cu o solutie preparata din spirt sanitar si salicilat, dupa care se freaca cu talc sau praf de creta, care ulterior se inlatura prin periere, dupa care se unge locul cu o emulsie preparata acasa astfel: reteta din 150 ml apa si un galbenus de ou, care se bat impreuna pana cand devine o emulsie, apoi se unge portiunea deteriorata a hainei. Prevenirea mucegairii hainelor se face prin pastrarea acestora in spatii corespunzatoare, aerisite, evitand depozitarea in apropiere a produselor organice alterabile.
Uf, ma confrunt si eu destul de des cu pete de mucegai...fie pe articole albe, fie colorate (cearsafuri, perne, hainutele copiilor-fiind umezeala mereu in baie, se formeaza mucegaiul, inevitabil), insa pana acum nu a functionat nici o "solutie". Am vazut ca cateva dintre voi ati dat cateva idei, deci e necesar sa reincep experimentarea. De petele de rugina ce parere aveti? A reusit cineva de aici sa le indeparteze? Daca da, prin ce metoda? Multumesc frumos.
pt indepartarea mucegaiului: Amestecă o ceşcuţă de spirt cu una de apă, apoi înmoaie o cârpă în soluţie şi şterge zonele cu probleme. Poţi folosi şi un săpun bactericid blând cu apă.
Pentru a scapa de petele de mucegai de pe haine, preparati o pasta din zeama de lamaie si sare si frecati suprafata respectiva, apoi lasati hainele sa se usuce la soare. Repetati operatiunea pana cand pata dispare complet. Aceasta pasta se poate folosi si pentru scoaterea petelor de rugina de pe imbracaminte.
Petele de mucegai aparute pe hainele vechi pot fi indepartate cu o solutie obtinuta din amoniac si apa;
Indiferent de solutia pe care vrei sa o folosesti pentru curatarea petelor, ai grija sa o incerci mai intai pe o suprafata foarte mica si cat mai ascunsa de material. In acest fel, in cazul in care materialul nu reactioneaza foarte bine, nu vei distruge obiectul respectiv. Curatatoria ecologica te va putea ajuta in situatiile mai dificile.
Am citit ca daca amesteci 2 linguri de bicarbonat cu detergentul in compartimentul pt detergent, rufele nu mai au miros neplacut si nici pete.
Pt incaltaminte, ori presari bicarbonat in interior, ori pulverizezi cel mai ieftin spray anti mucegai.
Am gasit astazi , in sfarsit , sgrasatore ...acel detergent degresant din afara, mai exact din Italia. O sa incerc si eu zilele astea pe o bluza ce am scos-o dupa 2 ani dintr-o lada cu hainute. Mi se paruse mie ca imi e larga, acum mamica maricica fiind...imi vine din nou :))) Supriza a fost ca e patata la o maneca , par a fi puncte de mucegai. Daca merge, dau de stire.
Trimite răspunsul la întrebare
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!