Sari la conținut

Să ne așteptăm copiii

 “Abia aștept să zâmbească.”
“Abia aștept să vorbească.”
“Abia aștept să meargă.”

Abia aștept să… De câte ori nu ți-ai spus asta când vine vorba de copilul tău?

Când Alex era mic mi-am dorit de multe ori să crească mai repede, să facă anumite lucruri. Acum mă uit la el și uneori îmi doresc să fie mic din nou. Are 5 ani jumate și e mândru că e mai mare decât Sara. E un lungan plin de energie, isteț și tot mai sociabil. Mi-ar plăcea să îl mai văd cu bucle, cu mers de pinguin, cu mânuțe stângace care încearcă să prindă o jucărie.
Ce nu am făcut însă niciodată, chiar dacă uneori “abia așteptam să…” a fost să îl grăbesc, să îl forțez și să îl împing de la spate să facă lucruri pe care încă nu era pregătit să le facă. De ce să îi transmit mesajul că e “defect” doar pentru că nu se ridică la niște așteptări pe care eu mi le-am stabilit?

Să ne așteptăm copiii – 7 idei

Pentru echilibrul, independența și bunăstarea lor e bine să îi așteptăm. Să fim disponibili, acolo pentru ei și să îi așteptăm să facă lucrurile în ritmul lor și atunci când e vorba de:

  • creșterea mobilității lor – Azi reușesc să își țină capul, mâine să se întoarcă de pe o parte pe alta, apoi să stea în fund, să se ridice, să meargă… Am ajuns să simt că voi plesni de mândrie la fiecare din “bornele” pe care copiii le-au atins, să mă bucur mult de moment și să încerc să rămân acolo, fără să îmi doresc ca ei să știe deja să facă altceva.
  • vorbire – Fiecare copil va învăța să vorbească în ritmul lui. Să ne bucurăm de fiecare gângurit, de fiecare sunet pe care îl învață. Va veni și vremea când nu îi vom mai putea opri din vorbit. Valabil și pentru atunci când încearcă să ne povestească ceva și durează mult. Ceea ce vor să ne comunice e probabil important pentru ei.
  • noi abilități – Să mănânce singur, să se îmbrace, să se încalțe, să se spele, să deseneze, să construiască. Le arătăm cum, le explicăm de ce facem într-un anumit fel, îi lăsăm să încerce dacă vor să facă singuri, îi încurajăm, îl felicităm pentru efort, nu îi grăbim.

(…)

Citește mai mult pe cristinaotel.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!