Sari la conținut

12 sfaturi pentru primele 12 luni

In primul an de viata copilul trece printr-o uluitoare metamorfoza. Fiecare luna, fiecare saptamana, fiecare zi aduce ceva nou in dezvoltarea copilului. Evolutia copilului in prima luna este uluitoare, iar primul an, in ansamblul lui, este considerat cel in care copilul creste cu o rapiditate care nu se mai regaseste in nici una din etapele viitoare.

Toate acestea fac ca bebelusul sa aiba nevoie de sprijinul p[arintilor mai mult ca niciodata pentru a putea sa se dezvolte cat mai armonios. Iata deci, 12 sfaturi pentru primele 12 luni de viata ale copilului tau!

Prima luna. Stai mereu langa bebelusul tau. Si stai aproape de el, pentru ca micutul tau vede cel mai bine atunci cand persoanele si lucrurile sunt foarte aproape de el.

A doua luna. Ajuta-ti copilul sa-si miste mainile intr-un mod coordonat. Ia-l de manute si bate din palme, canta-i. Isi va imbunatati astfel capacitatea de a se misca si de a se exprima.

A treia luna. Copilul invata despre coordonarea mainilor cu privirea. Intinde manutele dupa obiecte si se priveste in oglinda. Incurajeaza-l cu jucarii suspendate pentru a-l face sa se intinda dupa ele.

A patra luna. Bebelusul isi manifesta emotiile tot mai vizibil, aratand bucurie la aparitia unor persoane sau lucruri preferate sau plangand cand este nemultumit. Stai mereu alaturi si impaca-l cand ceva il nemultumeste. Copilul invata relatia cu parintii sai.
 
Luna a cincea. In aceasta perioada copilul vorbeste in felul lui, incercand sa te imite. Incurajeaza-l, pentru a-si putea dezvolva limbajul. Citeste-i povesti sau arata-i obiecte si pronunta clar numele lor.
 
Luna a sasea. Copilul tau incepe sa se miste mai mult. Pune-l pe burtica si aseaza in apropierea lui o jucarie, incurajandu-l sa mearga sa o ia. Nu-i da jucarii mici si ai grija pentru ca o sa duca totul la gura. Se spune ca este luna in care riscul de a face infectii digestive este maxim. 

Luna a saptea. Copilul face miscari mai coordonate cu mainile. Invata-l sa apuce obiecte simple.
 
Luna a opta. Invata-l semnificatia sau scopul unor lucruri simple. Jucariile care intra una in alta sunt utile.
 
Luna a noua. Copilul devine fascinat de felul in care functioneaza lucrurile. Va deschide si inchide o usa de multe ori, coordonand mana cu privirea. Lasa-l sa faca asta si incurajeaza-l.

Luna a zecea. Copilul incepe sa descopere lucrurile ascunse, precum jucariile si sa faca diferenta intre lucrurile prezente permanent si celelalte. Joaca-te cu el!
 
Luna a unsprezecea. Vorbeste cat mai mult cu copilul tau si foloseste inclusiv limbajul corporal pentru a-l face sa inteleaga. 

Luna a douasprezecea. La un an copilul ar putea incepe sa vorbeasca, insa fiecare se dezvolta in felul sau. Daca incepe sa rosteasca primele cuvinte bucura-te de aceasta minune si incurajeaza-l.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!