Sari la conținut

5 secrete pentru creșterea unui bebeluș isteț

Nu este nevoie de un geniu pentru a-ți ajuta bebelușul să-și atingă potențialul intelectual, ci doar de un părinte iubitor și implicat.

Iată 5 secrete pentru a crește un bebeluș inteligent:

Creează o legătură cu copilul tău

"Creierul este conectat pentru a căuta siguranță și dacă nu se simte în siguranță, nu poate învăța", potrivit lui Tracy Cutchlow, autorul cărții Brain Rules for Baby. De aceea este important să-i oferi copilului tău sentimentul de siguranță.

Contactul piele pe piele cu bebelușul, comunicarea cu el, precum și ținutul în brațe, toate contribuie la construirea sentimentului de siguranță.

Acest lucru poate părea dificil atunci când proaspăta mămică se confruntă cu privarea de somn și izolarea socială, dar o relație puternică cu partenerul este una dintre cele mai bune modalități de a face copilul să se simtă în siguranță. Bebelușii nu înțeleg cuvintele, dar sunt afectați de emoțiile dintre părinții lui.

► Citește și: Învățarea abilităților sociale de către prichindelul tău: pașii spre succes

Povestește-i despre ziua ta

Experții recomandă să vorbești mult cu bebelușul tău. "Creierul este un organ care caută tipare", spune Jill Stamm, autorul cărții Bright From the Start. "Cu cât aude mai multe cuvinte, cu atât învățarea limbii devine mai ușoară."

Potrivit lui Cutchlow, "până la vârsta de 4 ani, copiii cu care se vorbește frecvent au un coeficient intelectual care este de 1,5 ori mai mare decât cel al copiilor cu care părinții nu vorbesc des. Când ajung la grădiniță și la școală, ei au abilități de citire, ortografie și scriere mult mai puternice."

Cum dezvoltăm limbajul bebelușului?

Există 3 pași importanți: numărul de cuvinte, varietatea și complexitatea cuvintelor, precum și modul în care le spui.

► Citește și: 11 trăsături ale unui copil înzestrat, pe care părinții abia le pot observa

Investește în timpul petrecut față în față cu copilul

Cercetările arată că sugarii încep să recunoască expresiile faciale ale părinților până la vârsta de 3 sau 4 luni. La vârsta de 5 luni, bebelușii pot înțelege expresiile de pe fața unei persoane necunoscute.

"Emoția este unul dintre primele moduri prin care bebelușii comunică cu noi", spune Ross Flom, profesor de psihologie și neuroștiințe de la Universitatea Brigham Young din Provo, Utah. "Capacitatea de a citi expresiile faciale este piatra de temelie a abilităților puternice de comunicare nonverbală, pregătind copilul pentru o muncă mai bună în echipă, mai puține conflicte și relații mai puternice pe termen lung, ca adult", adaugă el.

Limitează timpul petrecut în cărucior/scoică/scaune auto

Mulți bebeluși petrec ore în șir, în fiecare zi, în scaun auto, cărucior, scoică, etc., chiar și atunci când nu sunt în mașină. Micuții trebuie să poată răspundă liber la stimulii din jurul lor. Pentru a face acest lucru, trebuie să se poată deplasa și să privească în față, în spate sau în lateral.

Arată obiectele cu degetul

Cercetările spun că micuții învață limba mai repede dacă arăți spre un obiect, în timp ce spui cuvântul.

► Citește și: Copiii care își înțeleg și își gestionează emoțiile tind să se descurce mai bine la școală

În jurul vârstei de 9 sau 10 luni, bebelușii vor începe să aducă obiecte pentru a le arăta părinților. Această interacțiune se numește atenție comună.

Ce pot face părinții pentru a construi această abilitate?

Continuă să indici spre lucruri și să vorbești despre ele. Este posibil ca bebelușul să nu înțeleagă cuvintele pe care le spui, dar comunicarea cu el va deveni, treptat, mai complexă.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!