Sari la conținut

5 trucuri eficiente pentru a disciplina copilul de un an

Copiii de un an sunt prea mici pentru a-și auto-regla emoțiile sau pentru a se exprima corespunzător. Ei înțeleg ideea de regulă, însă, au tendința de a acționa impulsiv.

Părinții ar trebui să știe să disciplineze un copil de un an, folosind strategii pozitive de disciplină care promovează dezvoltarea sănătoasă a copilului.  Disciplina pozitivă învață copilul să aibă un comportament ferm și amabil, întărind respectul reciproc și încrederea dintre părinte și copil.

Când începe disciplinarea copilului?

Majoritatea bebelușilor încep să înțeleagă semnificația cuvântului „nu” între 6 și 11 luni. Cu toate acestea, dezvoltarea lor cognitivă la această vârstă este insuficientă pentru a face diferența între bine și rău. Așadar, rămâne pe seama părinților de a cunoaște comportamentul acceptabil și consecințele acțiunilor lor.

Iată 5 trucuri pentru a disciplina copilul de un an:

Crează un mediu sigur

Bebelușii și copiii mici ating, miros și gustă toate lucurile din jurul lor, pentru a descoperi mediul în care trăiesc. Dar, de multe ori, curiozitatea îi obligă să încalce limitele și să facă lucruri care pot deveni dăunătoare. Prin urmare, crează un mediu sigur pentru copilul tău și înlătură tot ce nu ar trebui să fie la îndemâna lui.

► Citește și: 5 activități senzoriale pentru bebelușul de 12 luni

Stabilește limite clare

Copiii de un an nu se comportă rău în mod intenționat. Mai degrabă, ei își testează limitele pentru a învăța despre lumea din jurul lor. A-ți pedepsi copilul pentru că nu s-a comportat așa cum îți dorești nu este tocmai corect. În schimb, ar trebui să stabilești limite clare și consistente pe care să le urmezi. Dacă micuțul tău nu urmează ceea ce i-ai spus, amintește-i, dar cu blândețe. Nu încălca regulile și nu fă compromisuri doar pentru a-ți calma copilul sau pentru a-i opri crizele de plâns.

Fii un model pentru copilul tău

Bebelușii și copiii mici învață să facă lucruri imitând adulții. Așadar, modelează comportamentul pe care vrei să-l urmeze copilul tău. De exemplu, dacă nu vrei ca micuțul tău să țipe, atunci abține-te și tu să țipi la el atunci când are un comportament neadecvat.

► Citește și: Dezvoltarea emoțională a copilului de 1 an

Distrage-i atenția

Dacă puiul tău se îndreaptă către un obiect periculos, cum ar fi fierul de călcat sau aragazul, spune cu severitate că nu are voie în acel loc și îndepărtează obiectul, dacă este posibil. Alternativ, distrage-i atenția și redirecționează-l rapid către o altă activitate sigură și interesantă sau oferă-i un obiect, cum ar fi o jucărie.

Oferă-i opțiuni limitate

Copiii de un an au un sentiment crescut de autonomie și le place să facă lucrurile în felul lor. Îi poți satisface copilului nevoia de control oferindu-i posibilitatea de a alege. Abilitatea de a face alegeri îi sporește încrederea și îl ajută să-și regleze emoțiile. Așadar, lasă copilul să facă alegeri ori de câte ori este posibil. Cu toate acestea, asigură-te că nu îi oferi mai mult de două sau trei opțiuni, deoarece prea multe opțiuni îi pot copleși.

► Citește și: Bebelușul de 12 luni – singurele progrese care contează cu adevărat
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!