Sari la conținut

Alăptarea bebelușului, în timpul nopții. Tot ce trebuie să știi

Alăptarea este una dintre cele mai speciale legături care se creează între mamă și copil. Cel mai important beneficiu al alăptării este faptul că mama petrece timp cu copilul ei 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu toate acestea, pentru unele mămici, alăptarea în timpul nopții nu este deloc o sarcină ușoară.

Știința explică faptul că alăptarea bebelușului în timpul nopții aduce o mulțime de beneficii. Iată câteva dintre acestea:

Alăptarea în timpul nopții stimulează producția de lapte matern

Când mămica alăptează, se trimite un semnal către creierul mamei, care o informează că bebelușului îi este foame. Răspunsul imediat este eliberarea unui hormon numit prolactină. Acest lucru face ca laptele să înceapă să se formeze în interiorul glandei mamare. Prin urmare, cu cât bebelușul suge mai mult, cu atât mămica produce mai mult lapte matern.

S-a dovedit că producția de prolactină este mai mare în timpul nopții, în intervalul orar 02:00 – 06:00, perioadă în care se produce cea mai mare cantitate de lapte matern. De asemenea, în mod natural și instinctiv, copilul își asigură sursa de hrană pentru ziua următoare.

Alăptarea în timpul nopții ajută mămica să aibă un somn mai profund

O publicație din 2013 afirmă că prolactina poate produce un efect relaxant și induce somnul. Cu toate acestea, alte studii generează controverse cu privire la acțiunea unor niveluri ridicate ale acestui hormon, pe termen lung.

Un alt hormon implicat în laptele matern este oxitocina, care permite eliberarea laptelui din mamelon în gura copilului. În plus, provoacă relaxare și încurajează odihna profundă la proaspetele mămici. Conform cercetătorilor, laptele matern conține un amestec de compuși puternici numiți nucleotide, care joacă un rol important în echilibrul somnului. Și aceștia sunt produși în proporție mai mare, în timpul nopții.

Printre cele mai importante este melatonina, care se formează din aminoacidul triptofan, care se găsește și în laptele matern. Acest compus reglează, în mod sănătos, ciclul somn/veghe, pe măsură ce bebelușul este hrănit în timpul nopții.

Alăptarea în timpul nopții ajută la prevenirea hipoglicemiei, la bebeluși

Bebelușii au propriile lor nevoi și cerințe nutriționale, pentru a asigura funcțiile organismului. Prin urmare, fiecare hrănire cu lapte matern este esențială pentru a furniza glucoză și alți nutrienți necesari fiecărei celule.

Dacă nu alăptezi bebelușul în timpul nopții, se generează un post prelungit. Prin urmare, există riscul de scădere a zahărului din sânge sau de hipoglicemie, care va destabiliza funcțiile organelor lor. Asociația Spaniolă de Pediatrie o consideră cea mai frecventă tulburare metabolică în copilărie.

Alăptarea în timpul nopții previne obstrucția glandelor mamare

Mamele care alăptează în timpul nopții sunt mai puțin susceptibile de a avea canalele glandelor mamare obstrucționate de acumularea de lapte. Acest lucru provoacă umflarea glandelor mamare, dar și durere. În plus, dacă acest blocaj al laptelui matern este frecvent, poate apărea riscul de infecție.

Sfaturi pentru a face alăptarea în timpul nopții mai relaxantă

  • Dormi cu bebelușul: optează pentru co-sleeping, pentru a-ți ușura procesul de alăptare, în timpul nopții
  • Adoptă o poziție potrivită pentru alăptare: cea mai bună poziție pentru alăptare este poziționarea bebelușului pe o parte
  • Asigură-te că ai suficientă apă la îndemână și o gustare, în caz că ți se face foame.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!