Sari la conținut

Alăptarea în sezonul rece. Recomandările specialistului

Alăptarea în sezonul rece este extrem de benefică atât pentru mama cât şi pentru bebeluş, întărind şi protejând sistemul imunitar, în această perioadă cu aflux de germeni şi răceli de sezon. Alăptarea încălzeşte de asemenea corpul şi inima bebeluşului în perioada lunilor de iarnă! Iată ce recomandări am primit de la Monica Ungur, consilier în alăptare, educator perinatal SAMAS certificat.

Unele mame pot acuza situaţii de canale înfundate mai des în timpul iernii, iar altele dureri de mameloane sau decolorarea lor dacă sunt expuse perioadă îndelungată la frig. Îmbrăcămintea groasă specifică sezonului poate pune în dificultate unele mame, iar lipsa prelungită a lumii din timpul iernii poate influenţa starea emoţională.

Ce măsuri speciale se impun în timpul iernii pentru mămicile care alăptează?

Alăptarea să continue la cerere, ataşamentul creat şi sistemul imunitar întărit prin schimbul de germeni şi anticorpi între mama şi copil sunt foarte importante.

Pentru canale înfundate se folosesc comprese calde, alăptare frecvenţă, masajul sanului şi haine commode, mai largi. Mameloanele sensibile trebuie protejate de frig, se alăptează în camera încălzite, se poartă îmbrăcăminte călduroasă şi se pot folosi mici pachete calde puse pe sâni înainte de alăptare.

►Citește și Beneficiile alăptării: Ce efecte are asupra mamei

Hainele în timpul iernii să fie comode şi cu acces uşor la sân. Se pot purta bluze cu deschidere în V sau rotundă la gât, accesorizate cu eşarfe călduroase, pulovere cu nasturi sau cu fermoar, lenjerie de corp mai lungă (maieuri sau bluze de corp), sutiene sau bustiere comode, din bumbac şi fibre naturale. Mamele care preferă alăptarea prin ridicarea bluzei îşi poate proteja spatele şi zona abdominală cu un brâu călduros din material natural.

În general, în timpul iernii nu se modifică în vreun fel consistența laptelui matern. O mamă care alăptează are nevoie de o alimentaţie echilibrată şi moderată, care să cuprindă toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale/pâine/paste (din care minim 50% să fie integrale), leguminoase, ouă, iaurt, chefir, carne şi peste, seminţe şi uleiuri presate la rece, plus apa şi ceaiuri din plate. De asemenea, pește (Omega 3), legume de sezon, rădacinoase şi fructe de sezon, cereale integrale.

Totodată, este bine să se evite consumul de produse rafinate, dulciuri din comerţ, sucuri carbogazoase, mezeluri etc. Tinerele mame ar trebui în primul rând să nu uite să manace, copleşite de noile responsabilităţi.

În ce situaţii este necesară suplimentarea cu lapte praf?

Laptele praf (alimentaţia artificială) este un aliment-medicament care se administrează doar după un consult medical de specialitate şi numai dacă situaţia o impune în urma consultului. Nu este influenţată de sezonul rece în special. În prealabil, se evaluează corect problemele pe care mama le întâmpină în alăptare, se dau soluţii pentru remedierea lor, se evaluează starea bebeluşului. De cele mai multe ori dacă mama este ascultată, încurajată să continue alăptarea, iar paşii care ajută la rezolvarea problemelor sunt supraveghiati şi îndrumaţi corect de un specialist, nu este nevoie de suplimentare cu alt timp de lapte. Laptele de mamă rămâne cea mai bună alimentaţie pentru bebeluş!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!