Sari la conținut

Alăptarea și consumul de alcool

Cercetările actuale spun că utilizarea ocazională a alcoolului (1-2 pahare) nu pare să dăuneze bebelușului care este alăptat.

Per Hale (2019), „Mamele care consumă alcool în cantități moderate pot, în general, să se întoarcă la alăptare imediat ce se simt normal din punct de vedere neurologic.”

Secția Academiei Americane de Pediatrie privind alăptarea notează: „consumul de băuturi alcoolice ar trebui să fie redus la minimum și limitat la un aport ocazional. Alăptarea trebuie să aibă loc la 2 ore sau mai mult după consumul de alcool pentru a reduce concentrația acestuia în laptele ingerat."

Nu este nevoie să pompezi și să arunci laptele după consumul de alcool, în afară de confortul mamei - pomparea și evacuarea nu grăbesc eliminarea alcoolului din lapte.

Alcoolul NU crește producția de lapte, ci o poate scădea.

Nu împărți niciodată un pat sau un alt loc de dormit cu copilul tău dacă ai consumat alcool. Băuturile alcoolice afectează reflexele naturale, iar consumul de băuturi și împărțitul patului au o asociere crescută cu sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS).

► Citește și: Ce părinți slabi sunteți!!!

 

Ce se întâmplă dacă bei prea mult?

Dacă ai băut suficient alcool pentru a te simți dezorientată sau pentru a provoca vărsături, nu alăpta până când nu ești complet trează. Asigură-te că cineva care nu este în stare de ebrietate este prezent pentru a avea grijă de copilul tău.

Mai puțin de 2% din alcoolul consumat de mamă ajunge în sânge și lapte. Alcoolul intră în sângele și laptele mamei la aproximativ jumătate de oră sau o oră după consum (dar există o variație considerabilă de la o persoană la alta, în funcție de cantitatea de mâncare care a fost consumată în aceeași perioadă de timp, de greutatea corporală a mamei și de procentul de grăsime corporală etc).

Un studiu din 2007 sugerează că femeile care alăptează pot metaboliza alcoolul mai rapid în comparație cu femeile care nu alăptează.

► Citește și: Laptele matern ar putea avea o concentrație mare de substanțe chimice dăunătoare. De unde provin acestea?

Să ai întotdeauna în vedere vârsta bebelușului când consumi alcool. Un nou-născut are un ficat foarte imatur, iar cantitățile minime de alcool ar fi mai mult o povară. Până la vârsta de aproximativ 3 luni, sugarii detoxifică alcoolul la aproximativ jumătate din rata unui adult. Un bebeluș sau un copil mai mare poate metaboliza alcoolul mai rapid.

Efectele alcoolului asupra alăptării și a copilului alăptat

Alcoolul nu crește producția de lapte. De fapt, bebelușii consumă mai puțin lapte în 3-4 ore după ce mama a consumat o băutură, iar un studiu a arătat o scădere cu 23% a volumului de lapte cu o băutură alcoolică.

► Citește și: Efectul fumatului la bebeluși de la mamele fumătoare care alăptează

Un studiu a arătat schimbări în modul de veghe al somnului la sugari după expunerea pe termen scurt la cantități mici de alcool în laptele matern - sugarii ale căror mame erau consumatoare ocazional de alcool dormeau mai puțin.

Sursa


 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!