Sari la conținut

Anemia feripriva

Ti se pare ca bebelusul tau este palid si slabit ? Ar putea fi anemie?

Este foarte posibil mai ales ca cele mai comune semne ale anemiei sunt pielea palida si oboseala. Alte simptome includ: batai rapide ale inimii, iritabilitate, pierderea apetitului, unghii casante, inflamatii si dureri ale limbii. Totusi, un bebelus cu o forma usoara de anemie ar putea sa nu aiba nici un simptom.

Ce este anemia si ce o provoaca?

Anemia se instaleaza ca urmare a faptului ca celulele rosii nu mai transporta suficient oxigen in tesuturi. Mai multe afectiuni pot provoca anemia, inclusiv o boala ereditara numita anemia cu celule in secera dar anemia datorata lipsei fierului este cea mai comuna. Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina care are rolul de a transporta oxigenul. Daca bebelusul are o deficienta de fier, celulele corpului nu vor beneficia de cantitatea de oxigen de care au nevoie.

Copii pot avea anemie mai ales in perioadele de crestere rapida cand au nevoie de o cantitate mai mare de fier.
 


Deficienta poate aparea din mai multe motive: fier insuficient in dieta, pierdere continua de sange ( ex: din tractul digestiv) si capacitate slaba de absorbtie a fierului.

Bebelusul tau este supus riscului de a deveni anemic?

Aceste categorii de bebelusi au un risc mai mare de a face anemie :
 

  • Bebelusii nascuti prematur sau cei care au avut o greutate mica la nastere, dupa varsta de 2 luni. Bebelusii nascuti la termen au acumulat in ultimele 2 luni de viata intrauterina depozite de fier care le vor ajunge pentru 6 luni, pe cand, in cazul bebelusilor nascuti prematur, acestea ajung pentru numai 2 luni.
  • Cei care sunt hraniti cu lapte de vaca inainte sa implineasca un an. Laptele de vaca are o cantitate foarte mica de fier si scade si capacitatea organismului de a acumula acest mineral.
  • Bebelusii alaptati la san care la varsta de 4-6 luni primesc alimente imbogatite cu fier. Fierul din laptele mamei este absorbit de trei ori mai rapid decat cel din laptele praf, dar in momentul in care bebelusul incepe sa se hraneasca cu alimente solide va avea nevoie de un aport de fier
  • Bebelusii nascuti la termen, dar care nu au fost hraniti cu lapte praf imbogatit cu fier.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!