Se discută foarte mult în mediul online despre microbiomul uman (bacteriile noastre intestinale) - și ce impact poate avea asupra nou-născuților expunerea la microbiomul mamei în timpul nașterii. Părinții îngrijorați au mai auzit că bebelușii născuți prin cezariană nu aveau aceleași bacterii „bune” ca și cei născuți natural.
Un nou studiu ne oferă acum o idee mai bună despre aceste diferențe.
Rezultatele arată că bebelușii născuți prin cezariană au microbiomi diferiți decât copiii născuți natural, dar ambii aveau aproximativ aceeași cantitate de bacterii Lactobacillus. Ceea ce au avut mai mult bebelușii născuți natural au fost bacteriile Bacteroides, ceea ce înseamnă că diferența dintre nașteri este în expunerea de la perineu, nu din canalul vaginal.
Într-un studiu publicat luna trecută în jurnalul Nature, cercetătorii au comparat microbiomii intestinali la aproape 600 de bebeluși când aveau 4, 7 și 21 de zile, și din nou când aveau aproximativ un an. Cunoscut sub numele de Baby Biome Study, a fost cel mai mare studiu realizat pe microbiomul nou-născuților până în prezent. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologi nu sunt tocmai de partea acestei proceduri, deoarece încă nu sunt dovezi că este sigură și eficientă, iar cercetătorii din spatele acestui studiu nici nu îl recomandă.
Citește și: 6 probleme alarmante, dar normale pentru sănătatea bebelușului
„Rezultatele arată că bacteriile vaginale sunt puțin probabil să schimbe microbiomul intestinal al bebelușului", afirmă autorii studiului într-un FAQ. Vestea bună din această cercetare este că, la un an de la naștere, diferențele de microbiomi au dispărut între cele două grupuri de bebeluși.
Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi a declarat că femeile însărcinate nu ar trebui să lase acest studiu să le descurajeze să urmeze sfaturile medicale pentru a face cezariană, iar cercetătorii vor continua să investigheze modul în care microbiomul afectează sistemele imunitare la nou-născuți.
"Studii suplimentare ne vor ajuta să înțelegem rolul bacteriilor intestinale în viața timpurie și ne-ar putea ajuta să dezvoltăm terapeutice pentru a crea un microbiom sănătos", a declarat pentru Telegraph Peter Brocklehurst, profesor la Universitatea din Birmingham și investigatorul principal al studiului.