Sari la conținut

Bebelusii invata sa vorbeasca urmarind miscarea buzelor

Toate mamicile vor ca bebelusii lor sa vorbeasca rapid si sa cunoasca foarte devreme o multime de cuvinte, astfel incat sa poata comunica usor. Dar cum se face asta?

Am aratat cat de important este, pentru a comunica mai usor, sa vorbesti foarte mult cu bebelusul. Chiar si de la nastere. Ba chiar, unele studii spun, si inainte de nastere. In timp ce acest lucru ramane valabil, alte cercetari fac si mai multa lumina: nu conteaza numai sunetele auzite, foarte importanta este si miscarea buzelor.

 Cum au ajuns cercetatorii la aceasta conclzie: au observat unde anume se focalizeaza privirea bebelusului atunci cand vorbesti cu el.

Pana la 6 luni, privirea este focalizata in zona ochilor. Pentru ca bebelusii mici sunt interesati mai ales de emotiile transmise. Si, dupa cum v-am povestit deja, albul ochilor poate dezvalui emotiile simtite de o persoana. Iar bebelusii sunt capabili instinctiv sa le citeasca inca de pe vremea cand noi ne punem problema daca el vede ceva sau nu. Atunci cand o persoana vorbeste ne uitam la ochii ei pentru a sesiza emotiile care insotesc cuvintele, pentru a vedea unde si de ce se pune accentul. Si asta fac si copiii mai mici de 6 luni si mai mari de un an.

Intre 6 luni si un an insa privirea bebelusului este focalizata in zona buzelor tale. Aceasta este o perioada esentiala pentru invatarea vorbirii. Si, inspre un an se trece de la primele gangureli la repetarea silabelor ma-ma-ma, pa-pa-pa. La un an, cel mai probabil, va stii sa spuna 2,3 cuvinte. Privind in zona buzelor bebelusul invata cum trebuiesc acestea tinute pentru a scoate sunetele limbii materne. Aceasta schimbare a focalizarii apare si mai tarziu in viata, atunci cand auzi si incerci sa inveti o limba straina.

 De ce este importanta aceasta descoperire:

Ea ne arata ca nu este suficient sa il expunem pe bebelus sunetelor pentru ca el sa invete mai usor sa vobeasca. Asa ca, daca va asculta o inregistrare audio sau se va uita la desene, lucrul acesta il va ajuta prea putin in achizitionarea limbajului. Pentru a-l ajuta sa vorbeasca trebuie sa ii vorbesti tu mult, stand in fata lui, astfel incat sa te observe.

Studiul ne mai arata si altceva - bebelusii sunt capabili sa distinga sunetele unei limbi de sunetele unei alte limbi si sunt la fel de dornici sa le invete pe toate. Asa ca, daca iti doresti sa vorbeasca nativ doua limbi nu este nicio problema sa le folosesti pe ambele inca inainte de a avea un an de zile. Un bebelus poate invata mai multe limbi deodata.

Cercetatorii spera ca aceasta descoperire este de ajutor si pentru copiii care au intarzieri in achizitionarea limbajului, cum ar fi cei diagnosticati cu autism. Deja v-am spus cat de important este momentul identificarii autismului - cu cat il descoperi mai repede, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari. Iar locul in care se focalizeaza privirea bebelusului poate fi un indicator important. Esential, pentru recuperare, sunt si exercitiile de comunicare fata in fata.

 Va dorim cat mai multe convorbiri cu bebelusii vostri!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!