Sari la conținut

Bebelușul de o lună. La ce să ne așteptăm

Încă din momentul în care bebeșul a ieșit din pântecul mamei, începe să observe, să absoarbă înformații și să le aplice. Încetișor, dar sigur. La ce trebuie să ne așteptăm, în prima lună.

► Citește și Bebeluşul de o lună. 5 cele mai importante sfaturi de îngrijire

Bebelușul de o lună

Bebelușul de o lună. Simțurile – Vederea îi este puțin neclară, putând observa doar obiectele aflate la o distanță de 30-50 cm. În cee ace privește simțul olfactiv, puiul nu doar că recunoaște mirosul tău, ci îl și preferă, în detrimental celorlalți. Mai mult, iubește să îți audă vocea, așa că te încurajăm să vorbești cât mai mult cu el și chiar să îi cânți. Dacă auzi un gângurit, continuă “dialogul”.

Bebelușul de o lună. Corpul – Ține mânuțele strânse în pumn, iar piciorușele ghemuite ca în pântec. Reflexul de a apuca îl determină să îți țină degetele strânse în mânuța lui.  În prima lună, ia in greutate în medie 750g (între 500 si 1000g, săptămânal între 170 si 250g), crește în lungime în jur de 4-5 cm.

Bebelușul de o lună. Creierul - Fiecare bebeluș se naște cu 100 miliarde de neuroni - reprezentând numărul maxim de neuroni pe care îi poate avea un om de-a lungul vieţii. Cu toate că, până la vârsta de 3 ani, creierul îşi dublează volumul, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre numărul neuronilor.

Bebelușul de o lună. Aptitudini de comunicare Bebelușul comunică prin plâns. 2-3 ore pe zi plânge, cu toate că pentru tine vor părea 24 dintr-o zi. Trucul este să îți dai seama de ce are nevoie bebele: mâncare, somn sau confort la burtică? În curând, vei deveni o profesionistă în a-i ghici nevoile. La finalul primei luni, dacă nu a făcut-o deja, va începe să zâmbescă. Nu conștient, deoarece este prea devreme, ci prin imitație.

Bebelușul de o lună. Factorul "awwww!" – Faptul că îți recunoaște vocea și va întoarce capul în direcția ta, atunci când te aude.

Bebelușul de o lună. Jucăria favorită – Părul tău – bebelușul iubește să tragă de el și să îl răsucească (părul prins în coadă va deveni cel mai bun prieten al tău).

Bebelușul de o lună. Mâncarea – Până în luna a cincea sau a șasea, bebelușul nu va avea nevoie decât de laptele tău sau de formulă. În această perioadă, bebelușul poate suferi de colici, iar dacă micuțul este alăptat la sân, cauzele pot fi următoarele: flux prea mare la sân, bebe nu primeste suficient lapte gras, nu se satură,  prezența unor proteine străine în laptele mamei, proteine sau lactate consumate de mamă, care îl deranjează pe micuț (se recomandă eliminarea grâului, a ouălor și a laptelor, pe rând, timp de două săptămâni, pentru a înțelege ce îl deranjează pe micuț). Citește și Diversificarea alimentației la bebeluși. Recomandări avizate de specialist

► Citește și Dezvoltarea bebeluşului lună de lună

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!