Sari la conținut

Bebeluşul de o lună. 5 cele mai importante sfaturi de îngrijire

Primul tău copilaş a împlinit deja o lună? Cred că ştim unde te afli:  îţi faci griji cu privire la sănătatea şi dezvoltarea micuţului,te informezi tot timpul despre ce şi cum trebuie făcut şi ai da orice dacă ar exista un manual de instrucţiuni al nou-născutului. 

Ei, din păcate nu există – pentru că fiecare copil este diferit de ceilalţi – dar sunt câteva repere pe care le poţi lua în considerare, atunci când vine vorba despre îngrijirea micuţului:

Bebeluşul de o lună. 5 cele mai importante sfaturi de îngrijire:

Hrăneşte-l des – Nou-născuţii au nevoie să fie hrăniţi de mai multe ori pe zi. Hrăneşte-ţi micuţul de cel puţin 6 ori pe zi, iar dacă alăptezi este în regulă chiar de 12 ori. Nu încerca, încă, să controlezi orele mesei. Micuţul nu şi-a format, încă, o rutină de somn şi de alimentaţie.  Acest număr de mese nu este, însă, bătut în cuie. Fiecare bebeluș are nevoi proprii, diferite de ale altuia. Principalul mod în care îți dai seama dacă mănâncă suficient pe zi este să numeri scutecele udate în 24 de ore, care trebuie să fie cel puțin 6.

Lasă-l să doarmă. Oricât. La orice oră  - A îngriji un bebeluş de doar o lună implică şi a te preocupa de somnul lui. Lasă-l să doarmă când îi e somn, indiferent de oră şi oricât are nevoie. Vei observa că bebeluşul adoarme adesea după ce mănâncă. Îl poți ajută pe bebe să se adapteze mai ușor și să-și regleze ciclurile nocturn și diurn și să facă mai ușor diferența între noapte și zi, obișnuindu-l cu lumina, zgomote și tot soiul de activități pe timp de zi și păstrând un mediu liniștit, sedentar și întunecat pe timpul nopții. În timp, bebelușul va învață că ziua este pentru joacă și mișcare, iar noaptea este pentru somn.

► Citeşte şi Bebeluşul tău doarme de ajuns? De câte ore de somn are nevoie un nou-născut?

► Citeşte şi Când şi cum să îi construieşti bebeluşului tău o rutină

Joacă-te şi interacţionează cât mai mult cu el, chiar dacă ai impresia că nu ştie – Interacţionează cu bebele ori de câte ori este treaz. Rosteşte-i numele, pune-i muzică şi încearcă să îi distragi atenţia. Masează-l şi pune-l din când în când pe burtică –supravegheat şi pe pentru o perioadă scurtă de timp. Îi poţi cumpăra jucărioare frumos colorate şi zgomotoase.

► Citeşte şi Cum se joaca bebelusul cand are o luna

Asigură-te că este în siguranţă – Pune-i pătuţul departe de fereastră, pentru a-l proteja de praf şi de picături de ploaie. Mai mult, evită să îi laşi în pătuţ jucării, pentru a nu se răni cu ele. De asemenea, nu îl lăsa singur pe canapea şi nici pe o suprafaţa moale, înconjurată de multe perne şi accesorii,  întrucât se poate sufoca blocându-i-se căile respiratorii. Nu uita să îl ţii în braţe cu ambele mâini, deoarece este prea mic să îşi poată ţine singur capul!

► Citeşte şi Factori care influenteaza sindromul mortii subite

Preocupă-te de sănătatea lui – Urmăreşte schema de vaccinare şi asigură-te că faci tot ceea ce trebuie, la timp. Mai mult, în primele săptămâni ai grijă să nu ia contact cu persoane care au herpes sau alte boli infecţioase. Spală-te pe mâini ori de câte ori urmează să iei contact cu bebele. Verifică- i şi schimbă-i scutecelul ori de câte ori este nevoie

► Citeşte şi Scrisoare către părinţii cărora le este teamă să îşi vaccineze copilul
► Citeşte şi Poţi omorî un nou-născut, pupându-l. Povestea cutremurătoare în care s-ar putea afla orice mamă

Sursa foto: Free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!