Sari la conținut

Bebelusul la o luna

Prima luna din viata copilului tau a fost luna de adaptare. Totodata se spune ca aceasta este cea mai grea perioada, pentru ca transformarile suferite de copil si de mama sunt majore si se petrec cu repeziciune.

La finele primei luni de viata programul micutului este destul de constant, mama s-a obisnuit sa alapteze, iar dificultatile majore au fost depasite. Aproape ca nu-ti vine sa crezi ca doar in urma cu 30 de zile, omuletul care te tine in priza de dimineata, pana seara, care te urmareste cu privirea si care se bucura cand te vede era in burtica ta. Ati parcurs o etapa importanta impreuna. Ati depasit nasterea si dificultatile inerente ale acestui moment major, important dar minunat si, mereu, unic!

 

Dezvoltarea bebelusului la o luna

La o luna bebelusul isi va misca cu forta mainile si picioarele, si imitind mimica mamei, o sa-si increteasca fruntea, va zambi, va scanci. Muschii gatului nu sunt dezvoltati si nu pot sustine greutatea capului, de aceea este foarte important sa ii sustii mereu capul cand il iei in brate.

La sfarsitul primei luni de viata bebelusul este capabil sa-si ridice capul, dar pentru perioade foarte scurte de timp. Isi poate misca capul dintr-o parte in alta, devenind mult mai mobil. Incepe sa-si ridice capul cand este culcat pe burta. In somn se misca de pe o parte pe alta si doarme in pozitii amuzante. Este momentul in care bebe trebuie pus pe burta, cand este treaz, pentru a tonifia musculatura gatului.

Isi poate duce mainile in fata ochilor si le priveste. Isi  descopera corpul. Isi studiaza mainile si picioarele cu viu interes. Acum constientizeaza ca mainile si picioarele sunt atasate corpului sau si se joaca cu ele. 

Urmareste cu privirea obiectele aflate la o departare de 20-30 centimetri, reactioneaza la sunete, zgomote si voci familiare. La finele primei luni, daca nu a facut deja acest lucru, este momentul in care copilul poate sa zambeasca. Nu face constient gestul ci prin imitatie. Bebelusul strange cu forta degetul unui adult in momentul in care il simte in palma.

Incepand de la o luna somnul ii devine mai organizat si este posibil ca intervalul dintre mese sa creasca cu 30-40 de minute. Regula fundamentala este ca micutul sa primeasca mancare intodeauna cand cere.

Invata sa se linisteasca singur. S-ar putea sa fi descoperit deja ca o suzeta poate face minuni in a ajuta bebelusul sa se calmeze, iar atunci cand suzeta nu este la indemana s-ar putea ca cel mic sa-si foloseasca degetul in loc de suzeta pentru a se linisti.

 

Cum te joci cu bebelusul cand acesta are o luna

Copiii descopera lumea prin joaca. Desi este foarte mic, puiul tau iti va raspunde imediat la orice actiune jucausa. Capacitatea creierului copilului de a acumula informatii si de a invata este uriasa. Tot ceea ce este in jurul lui ii este necunoscut, in momentul in care vine pe lume si totul trebuie inteles si invatat. In consecinta vorbeste copilului tau. Sa nu crezi ca nu intelege. Copilul inmagazineaza cuvinte, tonul vocii, ritmul vorbelor tale. Face legatura intre cuvinte si actiuni, invata in fiecare moment in care este treaz.

Canta-i – si nu trebuie sa-ti facei probleme daca ai voce sau ureche muzicala – pentru el cantatul este o alta expresie a vocii mamei. Mai multe modalitati de a te juca impreuna cu bebelusul gasesti aici.

Copilul meu se dezvolta normal?

Adu-ti aminte ca fiecare copil e unic si face fata provocarilor cognitive dupa un ritm propriu.

Informatiile de mai sus reprezinta un simplu ghid al potentialului de care dispune copilul tau.

Daca bebelusul tau e nascut prematur trebuie sa tii minte ca mereu va avea nevoie de ceva mai mult timp pana va face lucrurile pe care alti copii de aceeasi varsta cu el le fac deja. De aceea, copiilor prematuri le sunt date doua varste de catre pediatrii, varsta cronologica (data de data nasterii) si varsta ajustata (calculata de la data la care trebuiau sa se nasca). De obicei, pentru a evalua progresele unui nou nascut  medicii iau in considerare data la care acesta ar fi trebuit sa se nasca.

 

Cum decurge o zi din viata ta cand bebelusul are o luna

Desi schimbarile de la nastere pana la o luna sunt evidente, tie ti se va parea ca timpul, in cea mai mare parte a sa, sta pe loc. Faci acelasi lucru din prima zi pana acum - ii dai sa manance, il schimbi, il adormi, il linistesti, il plimbi. In acelasi timp insa nu trece zi in care sa nu observi ceva nou - ti-a zambit, te-a prins de mana, nu mai plange inainte sa manance, ii place la baie etc. Mai ai ceva timp de asteptat pana cand viata ta sa devina mai variata. Pana atunci, cu unele modificari, ea va arata asa:

 

Citeste si

Nou nascutul la 3 saptamani

Nou nascutul la 5 saptamani

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!