Sari la conținut

Bebeluşul doarme pe burtă. Cât de periculos este?

Poziţia de somn a bebeluşului este la fel de importantă ca somnul în sine, în special din cauza faptului că poziţiile nepotrivite pot provoca grave probleme de respiraţie, cum ar fi sufocare. Acesta este şi cazul somnului pe burtică, despre care în trecut se spunea că este poziţia ideală de somn, deoarece în acest mod se înlătură riscul ca cel mic să aspire regurgitat în timpul somnului. Numai că, în timp, s-a descoperit că această poziţie de somn este mult mai periculoasă decât s-ar crede, făcându-se vinovată de sufocarea micuţilor. Mai mult, din momentul în care specialiştii au răspândit ideea conform cărei poziţia ideală de somn este pe spate, cu capul într-o parte, cazurile de moarte subită au scăzut substanţial.

De ce nu are voie bebeluşul să doarmă pe burtică?

  • Cantitatea de oxigen inspirată este foarte mică – Somnul în această poziție va pune presiune pe maxilar și va reduce din circulația aerului, astfel că şi cantitatea de oxigen inspirată va fi mai mică decât în mod normal.
  • Risc de sufocare - Bebeluşul poate regurgita, iar mâncărica ce vina înapoi poate bloca traheea, existând riscul ca micuţul să se sufoce. Din acest motiv, în cazul bebeluşilor care regurgitează mult, părinţii sunt puternic sfătuiţi de medici să îi culce pe spate, cu capul într-o parte, şi nu pe burtică. Cu toate că unii medici spun că este mai puțin periculos ca un bebeluș să vomite când este culcat pe burtă, cercetările au demonstrat că bebelușii pot întoarce cu ușurință capul într-o parte în care vor vomita, chiar și din poziția pe spate. Mai mult, bebelușii care dorm pe burtică pe saltele prea moi sau înconjurați de pernuțe și de jucării de pluș sunt mai predispuși să se sufoce.
  • Supraîncălzire  - Dacă sunt îmbrăcaţi prea gros, bebelușii se pot sufoca mai ușor, din cauza supraîncălzirii, când sunt culcați pe burtă.
  • Inhalează mai mulţi microbi - Bebelușii pot inhala mai ușor microbii din saltele în cazul în care dorm cu fața în jos.
  • Risc de Sindrom al Morţii Subite -  SIDS (Sudden infant death syndrome) reprezintă moartea unui bebeluș mai mic de un an, căreia nu i se poate găsi o cauza directă. Poate apărea în cazul unui copil care pare altfel sănătos.  Somnul pe burtă poate fi considerat o cauză a producerii SIDS. De aceea, este important ca bebeluşul să doarmă pe spate, într-un pătuț fără protecții, pături, jucării de pluș sau cearceafuri care nu sunt fixate foarte bine.

Ce facem dacă bebeluşului îi place să doarmă pe burtă?

Simplu: îl dezvăţăm. Ori de câte ori bebeluşul adoarme pe burtă, avem grijă să îi schimbăm poziţia. Cu siguranţă, la început se va trezi morocănos şi nu va adormi prea uşor, dar cu timpul se va învăţa. Nu renunţaţi!

Când poate dormi un bebeluş pe burtică?

Dacă micuţul a adormit pe spate şi s-a rostogolit pe burtă, poate fi lăsat să doarmă în poziţia aleasă de el. Dacă micuţul a crescut într-atât încât să se rostogolească, înseamnă că va fi îndejuns de puternic, încât să se întoarcă pe spate sau să îşi mişte căpuţul, astfel încât să nu se sufoce. De regulă, somnul pe burtă este periculos până la 4-6 luni, după această perioadă bebeluşul se poate întoarce singur.

► Citeşte şi Când poate dormi bebeluşul pe pernă

Poate adormi bebeluşul pe burtică, dacă este supravegheat permanent?

Nu, riscul este prea mare şi se poate sufoca fără să vă daţi seama. Numai pe spate – aceasta este recomandarea Academiei Americane de Pediatrie.

Poate adormi bebeluşul pe burtică, pe pieptul mamei?

Nu, dacă micuţul papă semiadormit, atunci aveţi grijă să îl alăptaţi aplecându-vă spre el, în timp ce stă pe spate.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!