Sari la conținut

Reguli de baza pentru reducerea riscului de SIDS

Mii de copii mor anual pe neasteptate in timpul somnului. Nu se cunosc in totalitate cauzele pentru care acesti bebelusi mor, insa se stie ca riscul este crescut de modul in care bebelusul doarme si de locul in care doarme.

Sunt catalogate trei tipuri de moarte infantila neasteptata

 • SIDS -  Sindromul de moarte neasteptata a bebelusului

SIDS (Sudden infant death syndrome) reprezinta moartea unui bebelus mai mic de un an, careia nu i se poate gasi o cauza directa. Poate aparea in cazul unui copil care pare altfel sanatos. Un motiv pentru care un bebelus are un risc crescut pentru SIDS este daca este nascut prematur (inainte de saptamana 37) sau are o greutate mica la nastere (mai putin de 2,7 kg)

 • Cauze necunoscute

Reprezinta moartea unui bebelus mai mic de un an care nu poate fi explicata deoarece nu a avut loc o investigatie. Din acest motiv moartea nu poate fi determinata.

 • Sufocarea accidentala si strangularea in pat

Sufocarea are loc daca un bebelus este pus sa doarma pe o saltea moale sau o perna. Poatea avea loc si cand o persoana se rostogoleste peste bebelus sau cand acesta este presat intre doua obiecte cum ar fi salteaua si marginea patului. Strangularea are loc cand capul si gatul bebelusului sunt prinse intre doua obiecte cum ar fi barele patutului.

Metode de preventie

Este important sa intelegi factorii individuali de risc si sa ai strategii pentru un somn sigur, inclusiv:

 • Intotdeauna sa pui bebelusul sa doarma pe spate intr-un patut fara protectii, paturi, jucarii de plus sau cearceafuri care nu sunt fixate foarte bine.
 • Nu fuma. Bebelusii parintilor care fumeaza sunt mai predispusi acestor morti decat ceilalti bebelusi.
 • Da-i bebelusului suzeta pentru somnul din timpul zilei si seara la culcare.
 • Pune bebelusul sa doarma in patutul lui, langa patul tau. Nu imparti patul cu el.

Vezi de ce este periculos ca bebelusii sa doarma pe canapea.

Vestea buna este ca numarul mortilor prin SIDS a scazut semnificativ ca urmare a schimbarii modului in care punem bebelusii la somn.  Un bebelus care doarme pe spate are sanse semnificativ mai mici de a muri prin SIDS.

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!