Sari la conținut

Bebeluşul este răcit? Primele măsuri pe care trebuie să le iei

Dintre toate problemele pe care le poate întâmpina un bebeluş, în primul an de viaţă, puţine sunt pentru părinţi la fel de îngrijorătoare precum o răceală. Privirea prin care spune „ce se întâmplă cu mine, mami?! Te rog, fă-mă bine!”, aruncă săgeţi extrem de dureroase spre mamă. Dacă medicamentele nu sunt întocmai cea mai bună opţiune pentru micuţi – nu sunt nici sănătoase, nici eficiente – nu înseamnă că nu îl poţi ajuta pe bebe să se simtă confortabil.

Curăţarea năsucului – În primele şase luni, bebeluşii respiră foarte mult pe năsuc, iar mucişorii se pot dovedi extrem de deranjanţi, explică Mike Patrick, asistent pediatru în Ohio. Cum îi îngrijim? În mod normal, bebeluşii fac muci de lapte, albi, semiuscaţi, care nu trebuiesc aspiraţi, pentru că se elimină singuri atunci când bebe plânge. În cazul în care este, totuşi, necesar să cureţi năsucul micuţului, pune-i câteva picături de ser fiziologic în fiecare nară. Iată cum trebuie să procedezi: pentru a evita înecarea, întinde bebeluşul cu capul pe partea stângă şi pune-i câteva picături de ser fiziologic în nara dreaptă; lichidul va ieşi pe nara stângă. Şi invers! Atenţie, însă: Nu exagera cu serul, deoarece poţi usca şi irita mucoasa, care va secreta din ce în ce mai mult. Apoi, cu ajutorul unei comprese sterile modelată sub formă de beţişor şi înmuiată în ser fiziologic, poţi îndepărta secreţiile nazale ale celui mic.

Dacă, însă, secreţiile sunt mai tărişoare şi nu se elimină singure, trebuie să le fluidifici. Atunci când spălăturile cu ser fiziologic nu sunt suficiente poţi folosi un aparat cu aerosoli – aerosolii fluidizează mucusul, făcând posibilă eliminarea mucilor prin tuse. Pentru început, se recomandă aerosoli doar cu ser fiziologic.

Dacă e nevoie şi de alte substanţe, solicită recomandarea medicului.

De asemenea, poţi folosi un umidificator de cameră (aerul umed ajută la fluidificarea secreţiilor nazale şi astfel vei putea curăţa mai uşor nasul bebeluşului)

Hidratare – Ca şi noi, adulţii, bebeluşii pot trece prin momente în care nu simt nevoia să mănânce, atunci când sunt răciţi. Dacă şi micuţul tău are o astfel de reacţie, trebuie să ai grijă să îi dai suficent lapte, să nu se deshidrateze. Fie că îl alăptezi, fie că îl hrăneşti cu formula, hidratarea trebuie făcută! Dacă totuşi refuză, contactează medicul şi contactează medicul şi întreabă-l dacă îi poţi administra micuţului soluţie electrolitică. Reţine, de asemenea, semnele deshidratării.

Semne ale unei deshidratari ușoare:

•    Este mai puțin activ decât de obicei.
•    Are buzele ușor uscate
•    Urinează mai puțin frecvent

Semne grave ale deshidratării:
•    Gură şi limbuţă uscate
•    Absenţa lacrimilor în caz de plâns
•    Puţine scutece umezite (mai puţin de şase pe zi)
•    Urină închisă la culoare şi puternic mirositoare
•    Pete cenuşii pe piele
•    Ochi tulburi
•    Febră
•    Apatie

Dacă se ajunge într-un asemnea stadiu, trebuie mers de urgenţă cu micuţul la medic

Odihnă, odihnă, odihnă – Bebeluşul are nevoie de şi mai mult somn, când este răcit. “Dar cum să doarmă mai mult, când se simte rău? Numai chef de somn nu are – vei spune”. Da, aşa este, însă dacă i-ai format deja o rutină, încearcă să te ţii de ea. Şansele să îl adormi vor creşte. Dacă, totuşi, are febră uşoară şi îl sâcâie prea tare, atunci consultă medicul şi află dacă îi poţi adminsitra acetaminofen (adaptând cantitatea la greutatea micuţului)

Citeşte şi  Rutina de somn la copii. Recomandările specialistului

Urmăreşte evololuţia răcelii

Ai grijă să îi ţii sub control febra: În general, cu cât e mai mic, cu atât febra este mai îngrijorătoare. Cheamă doctorul dacă micuţul are sub trei luni, iar temperatura corpului este de 38 de grade Celsius sau mai mare; 38, 8 grade Celsius sau mai mult dacă are între 3 şi 6 luni şi peste 39.4 grade Celsius, dacă are peste 6 luni. În cazul în care bebeluşul de 3 - 12 luni are temperatura corpului de 38 de grade Celsius mai mult de 24 de ore, contactează medicul. La fel trebuie să procedezi şi dacă cel mic are între 1 şi 2 anişori şi face febră de 38 de grade Celsius timp de 2 zile sau mai mult şi dacă durează peste 3 zile la un copil de peste 2 anişori.

Citeşte şi Ce să faci şi ce să nu faci, atunci când copilul are febră - VIDEO

Mai mult, cheamă medicul dacă febra este însoţită şi de alte simptome care trădează probleme ale gâtului, ale tractului urinar  sau ale infecţiei urechilor, cum ar fi: vomă repetată, diaree, durere severă a urechii, durere de cap, apatie, probleme de respiraţie, semen de deshidratare (scutece uscate, lipsa lacrimilor)
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!