Sari la conținut

Bețișoarele de urechi la bebeluși, un adevărat pericol. De ce nu ar trebui să le (mai) folosim?

Bețișoarele de urechi nu sunt cele mai recomandate obiecte pentru a curăța urechile bebelușului. Mulți experți spun că nu bețișoarele în sine sunt problema, ci utilizarea lor greșită care ar putea provoca răni.

Ceara din ureche are ca funcție principală protejarea canalului urechii, precum și a timpanului. În acest fel, ceara, ca sistem natural de apărare, împiedică pătrunderea murdăriei, germenilor, chiar și a insectelor. De asemenea, atunci când îndepărtezi complet ceara din urechile bebelușului, de fapt tot ceea ce faci este ca urechea să producă mai multă ceară. Acest lucru se întâmplă deoarece stimulezi glandele ceruminoase responsabile de producerea acesteia.

O actualizare recentă a recomandărilor Academiei Americane de ORL avertizează părinții asupra leziunilor pe care bețișoarele de urechi le pot provoca copiilor. Acestea variază de la mici luxații ale oaselor fine ale urechii până la tăieturi, eroziuni ale pielii și, în cele mai grave cazuri, perforații ale timpanului.

Este dovedit faptul că rata pacienților cu infecții recurente este mult mai mare în rândul celor care folosesc bețisoare de urechi. Nu trebuie să introduci nimic mai mic de un deget în urechea copilului.

► Citește și: Ce legătură există între suzetă și otită la bebeluși?

Totuși, cum cureți urechile bebelușului?

Pentru a curăța urechile bebelușului este suficientă o baie cu apă caldă și săpun. Trebuie să cureți delicat pavilionul urechii, și mai ales să clătești și să usuci bine zona pentru că, altfel, din cauza săpunului, pot apărea eczeme.

Infecțiile la copii cauzate de curățarea necorespunzătoare pot duce la otită care, pe lângă faptul că este un proces dureros pentru ei, este de lungă durată și este legată în mod recurent de scăderea auzului sau pierderea auzului.

Otita medie este o afecțiune care necesită tratament cu antibiotice doar în cazuri extreme. De obicei, apare ca rezultat al unui proces gripal care a atacat tractul respirator superior, iar febra este mecanismul organismului de a se apăra ca proces natural.

Infecțiile cu otita medie acută se vindecă de la sine. Cu toate acestea, ar trebui să mergi la un medic atunci când acestea devin complicate sau dacă copilul are sub doi ani.

► Citește și: Infectia urechii

Sfaturi pentru îngrijirea urechilor, la bebeluși

Controlează simptomele excesului de ceară. Acestea implică pierderea auzului, o senzație de lichid în ureche, precum și sunete distorsionate.

Ar trebui să mergi la specialist dacă micuțul tău are dureri la ureche, deoarece o otită externă poate de fapt să mascheze excesul de ceară.

Ce să nu faci

Nu trebuie să introduci în urechea bebelușului niciun obiect mai mic de un deget.
În niciun caz nu trebuie folosite lumânări pentru curățarea urechilor sau picături.
Nu ignora și nu subestima niciun simptom sau orice disconfort pe care îl prezintă copilul tău.

Sursa
Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!