Sari la conținut

Infectia urechii

Infectia urechii sau otita medie este una din cele mai comune probleme ale copiilor de varsta mica. Aceasta suferinta apare atunci cand virusi sau bacterii invadeaza urechea medie, provocand durere si disconfort. Daca este lasata netratata, otita medie poate duce la complicatii grave.

Infectia urechii nu este o afectiune in sine decat rar, dar este frecvent o complicatie in urma unei raceli, cand tubul de legatura dintre urechea medie si gat, numit trompa lui Eustache, se poate bloca, astfel ca lichidul care in mod normal ar trebui sa fie drenat de acest tub se acumuleaza in urechea medie, determinand bacteriile si virusurile sa se dezvolte.

Infectia urechii apare mai des la copiii mici, in principal deoarece, in cazul lor, trompa lui Eustachio este mai scurta si mai ingusta, astfel ca se poate bloca mai usor decat la adulti, dar si pentru ca acestia au sistemul imunitar imatur. In plus copilul mic nu stie si nu poate sa-sui sufle nasul fapt care favorizeaza si complica raceala si determina aparitia terenului propice pentru aparitia infectiilor urechii.

Cel mai evident simptom al acestei afectiuni este durerea de ureche care apare din cauza presiunii crescute asupra timpanului, alte simptome fiind: ameteli, senzatii de ureche infundata, febra. De asemenea, poate sa fie afectat auzul din cauza excesului de lichid acumulat in urechea medie. La bebelusi si copiii mici afectiunea este mai greu de observat si diagnosticat deoarece acestia nu stiu sa comunice.

Iata cateva simptome care pot sa apara in plus la ei: stare de iritare, probleme de somn, scurgeri de lichid din ureche, probleme de echilibru, pierderea apetitului, semne de tulburare a auzului (nu reactioneaza la sunete mai joase) si, in plus, poate fi remarcat obiceiul de a trage de ureche (tocmai pentru ca ii deranjeaza si nu stiu cum sa spuna).

Daca suspectezi ca ar putea fi vorba de o infectie a urechii, la tine sau copilul tau, mergi la spital deoarece, lasata netratata, aceasta poate duce la complicatii severe cum ar fi o infectie a creierului, pierderea permanenta a auzului si probleme de vorbire si comunicare.

Tratamentul consta, de regula, intr-un antibiotic care sa distruga bacteriile responsabile de aceasta infectie. Pe langa acesta, medicul poate recomanda analgezice - pentru reducerea durerii, un obiect cald tinut pe ureche (un saculet plin cu sare sau un material textil) si picaturi de ureche, tot pentru durere. In unele situatii este nevoie de mai multe antibiotice pentru a elimina bacteriile, iar in cazurile severe, atunci cand lichidul nu dispare din ureche nici in trei luni, poate fi montat un tub care sa ajute la drenarea acestuia.

Citeste si:

Otita medie

Bolile copilariei

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Dina

    am fost si eu la fertilia sa aflu mai multe derpse acest laser si e chiar interesant ce se intampla! eu vreau foarte mult sa am un copil, medicul mi-a spus ca doar fertilizarea in vitro este soluti...

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!