Sari la conținut

Când încep bebelușii să se ridice singuri și cum îi putem încuraja să facă acest lucru?

Abilitățile motorii au un rol important în dezvoltarea bebelușului, deoarece îi permit micuțului să se miște independent. Statul în picioare este considerat o realizare importantă a bebelușului, constituind baza pentru alte abilități motorii vitale precum mersul sau alergarea.

Este gata micuțul tău să se ridice singur și să stea în picioare, fără să aibă nevoie de ajutor?

Pregătirea pentru această etapă este un proces treptat și implică realizarea prealabilă a mai multor abilități motorii. Mai întâi, bebelușul se va folosi de mâini și picioare pentru a se deplasa, aceste mișcări fiind cele care vor dezvolta forța musculară și coordonarea necesară pentru ca micuțul să poată sta în picioare.

► Citește și: Dezvoltarea bebelușului de la 4 la 12 luni. Cum poți ajuta

Care sunt abilitățile motrice esențiale și la ce vârstă le va dobândi bebelușul?

4 luni – bebelușul se poate întoarce de pe burtică pe spate.

6 luni – bebelușul se poate întoarce de pe burtică pe spate și poate sta fără a avea nevoie de sprijin.

9 luni – bebelușul poate sta în poziție de șezut și va începe să se târască.

Odată ce bebelușul se folosește de mâini și picioare pentru a se putea deplasa, se va putea ridica singur, fără a avea nevoie de ajutor.

Când pot sta bebelușii în picioare?

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), bebelușii învață să stea în picioare între 8 și 12 luni. Bebelușul poate sta singur în picioare, fără să aibă nevoie de sprijin, între 12 și 18 luni.

► Citește și: Bebelușul de 12 luni – singurele progrese care contează cu adevărat

Cum putem încuraja bebelușul să stea singur în picioare?

Majoritatea bebelușilor dobândesc diverse abilități motorii pe parcursul creșterii lor și este posibil să nu aibă nevoie de niciun ajutor. Cu toate acestea, părinții pot exercita și stimula abilitățile motorii ale bebelușului pentru a-l ajuta să se dezvolte mai bine.

Iată ce pot face părinții:

Pot prelungi timpul de stat pe burtică

Potrivit Academiei americane de Pediatrie (AAP), bebelușii au nevoie să stea pe burtică pentru a dezvolta mușchi puternici. Timpul petrecut pe burtică pune bazele diverselor abilități motorii. Pe măsură ce bebelușul crește, poți mări timpul de stat pe burtică.

► Citește și: Bebelușul la 6-9 luni. Mişcarea pune stăpânire pe tot

Să-i ofere suport și să-l ajute să stea în picioare

Odată ce bebelușul are șase luni, îl poți ține în poziție verticală. Acesta este un exercițiu foarte bun pentru mușchii picioarelor.

Să așeze obiecte care ar putea ajuta bebelușul să se ridice

Pune mobilier care să suporte greutatea bebelușului și care că-i permită să stea în picioare, în timp ce se sprijină de aceste obiecte. Cercetările arată că este mult mai probabil ca bebelușul să învețe să stea singur în picioare, fără să aibă nevoie de sprijin dacă are în jur obiecte care să-l ajute.

Să-i ofere suport pentru a-l învăța să meargă

Bebelușul de 12 luni va avea nevoie de ajutor pentru a putea începe să meargă. Încurajează-l și ține-l de mână, în timp ce face primii pași.

Sursa

Sursa foto

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!