Sari la conținut

Care sunt semnele care indica o urgenta medicala

Este bine ca orice parinte sa cunoasca semnele care indica o urgenta medicala in cazul copilului mic si foarte mic. De regula aceste situatii de urgenta apar brusc, evolueaza rapid, iar copilul nu poate spune care este problema si nici nu o poate anunta.

Bebelusul nu poate spune ca ii este rau si nici nu poate indica cauza, asa ca parintele este cel care trebuie sa identifice rapid problema si sa considere situatia ca fiind o urgenta medicala pentru copil.

Urmatoarele semne sunt indicatori sugestivi care arata ca poate exista o problema majora. Semenele din lista de mai jos pot aparea singure sau asociate. Oricum, toate reclama interventie medicala de urgenta.

1. Copilul se comporta neobisnuit, raspunde greu la stimuli sau nu raspunde la stimuli
2. Pierderea constientei sau lipsa totala de raspuns la stimulii exteriori
3. Convulsii
4. Copilul face un efort ca sa respire

5. Pielea sau buzele copilului se albastresc, capata o nuanta de gri, sunt foarte palide sau atat de uscate incat nu mai sunt elastice - este semnul clar ca nu se oxigeneaza corespunzator, tocmai de aceea buzele nu sunt vascularizate. Un indicator bun pot sa fie si unghiile albastre, dar si o stare de somnolenta din care micutul nu-si revine.

6. Refuzul sau imposibilitatea de a misca gatul, refuzul de a sta la lumina
7. Febra mare insotita sau nu de eruptie pe corp. Febra este oricum un semnal de alarma, iar in cazul copiilor mai mici de doua luni, pragul de alerta este 38 de grade. Copilul mici nu are sisteme de termoreglare, astfel ca dupa 38 de grade temeperatura lui poate creste rapid cu efecte devastatoare asupra celulelor nervoase.

8. Orice taietura larga sau adanca la cap, piept sau abdomen
9. Orice sangerare care nu se opreste in 5 minute cu o compresie locala
10. Stare de confuzie, pierderea constientei, voma dupa o lovitura la cap

11. Orice durere puternica si intensa. Iti poti da seama de durerea intensa si in cazul copilului mici. Acesta tipa este puternic congestionat la fata si se incordeaza ca un arc. In cazul bebelusilor, durerea abdomaniala este semnul unor probleme care pot indica o urgenta medicala.
12. Un sugar care refuza alimentatia repetat

Orice semne care indica ca situatia nu este in buna regula cu copilul tau (mai ales in cazul celor sub sase luni) obliga la monitorizarea lui foarte atenta. Aceasta este necesara in conditiile in care starea unui copil mic se poate modifica radical in doar cateva zeci de minute si poate sa devina brusc foarte grava.

Exista si situatii in care interventia medicala de urgenta este obligatorie: accidente de masina (bicicleta, motocicleta), caderi de la inaltime, inec cu alimente, inec in apa, arsuri, inhalatie de fum, electrocutare, intoxicatii.

Citeste si:

Simptomele bebelusului pe care nu trebuie sa le ignori

Simptome grave la copilului mare

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  Trimite un comentariu
  Sunt tătic necenzurat
  Abonează-te la newsletter

  adevarul.ro

  click.ro
  ..

  Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!