Sari la conținut

Caria de biberon. Cauze si metode de prevenire

Cariile sunt rezultatul interactiunii dintre flora bacteriana normala a gurii si carbohidratii din alimentatie. Inca de la aparitia primului dintisor, dantura si gingiile copilului trebuie ingrijite cu maxima atentie pentru ca aceasta este prima si cea mai importanta garantie a unei dentitii definitive frumoase si, mai ales, sanatoase.
 
Caria de biberon este o suferinta a copilului hranit artificial. Zaharurile (fie ca provin din dulciuri sau din laptele praf), fermenteaza sub actiunea bacteriilor si se transforma in acizi care pot sa “consume” smaltul dintilor daca raman prea mult timp in contact cu el.

Saliva descompune acizii si ii spala de pe dinti, astfel ajutand la prevenirea cariilor. Este modalitatea naturala de a curata dintii pentru ca, oricat de mult am tine la ei, nu putem sa-si periem dupa fiecare masa. Problema este ca, atunci cand dormim, productia de saliva scade (de aceea ne trezim uneori cu gura uscata), inghitim mai rar decat in stare de constienta si asa lichidul prezent in gura in momentul cand adormim tinde sa ramana acolo. Chiar daca este intr-o cantitate foarte mica, e de ajuns ca sa dauneze dintilor.

Cum ingrijesti dintii de lapte

La bebelusi, toate acestea reprezinta o problema din cauza biberonului pe care, unii dintre ei, il primesc chiar inainte de culcare. Pentru copii, poate fi un ritual care ii ajuta sa adoarma linistiti. Suptul este un reflex natural care ii calmeaza si ii linisteste, iar lapticul dulce este bun dar contine zahar. Problema este ca acest obicei, de a adormi cu biberonul in gurita, este foarte, foarte nociv pentru dinti. Situatia nu se repeta in cazul copiilor alaptati natural, care nu primesc la culcare biberonul ci sanul mamei.

 


 

Caria de biberon este singura problema dentara majora la copiii sub trei anisori, dar este foarte des intalnita. Responsabil nu este doar laptele ci si alte lichide dulci pe care le-am putea pune in biberon: sucul, ceaiul indulcit etc. Solutia: in biberon nu are ce cauta decat formula de lapte, apa sau ceai neindulcit. In plus, niciodata biberonul cu lapte nu ste lasat in gura copilului dupa ce acesta a fost golit.

Ingrijirea dintilor de lapte

Caria de biberon afecteaza dintii din fata si tinde sa afecteze suprafata vizibila a dintilor din fata. Incisivii centrali si laterali sunt cei mai afectati. Cei patru de jos, care sunt protejati de limba in timpul suptului, apoi spalati de saliva, raman neatinsi.
 
Procesul de formare a cariei este unul treptat, caria de biberon fiind vizibila uneva intre 12 si 18 luni. Cariile de biberon sunt dureroase si pot afecta copilul mai mult decat ai crede. Pentru ca sunt foarte vizibile, imaginea de sine si increderea de sine a copilului ar putea avea de suferit. Daca e atat de mic nu inseamna ca nu isi da seama de diferentele intre el si ceilalti. Apoi apare problemea alimentatiei, care va deveni dificila, din moment ce copilul nu are cu ce sa muste. Si pentru ca dintii din fata joaca un rol important in pronuntia unor sunete, probabil ca vor aparea si probleme de vorbire, care pot sa ramana toata viata. Copilul va suporta cariile si aspectul neplacut al dintisorilor, exact in perioada in care isi formeaza imaginea de sine si personalitatea.
 
Trucuri utile pentru dintii copiilor

Cea mai eficienta metoda de a evita caria de biberon este usor de intuit: copilul nu trebuie sa adorma cu biberonul in gura. Daca il tii treaz chiar si 15 minute dupa biberonul de seara scad mult riscurile. Daca il speli pe dintisori dupa biberonul de seara, dispar cu totul. Provocarea cea mai mare va fi sa gasesti alte metode de a-l ajuta sa adorma pentru ca multi copii tin foarte mult la rutina dinaintea somnului. Pentru ca ii va fi greu sa renunte la supt, incearca o suzeta. Oricat de controversata ar fi metoda, cu singuranta suzeta este mai putin nociva decat biberonul cu lapte.
 
Metode de a preveni caria de biberon:
 
Limiteaza pe cat posibil consumul de dulciuri, sucuri, etc. Dupa asemenea tratatii copilul trebuie sa spele dintisorii, singur sau cu ajutorul mamei.
 
Periati bine dintisorii dupa fiecare masa, cu o periuta moale (ca sa nu raneasca gingiile) si un bandaj sau o carpa curata, infasurata pe deget, acolo unde n-au aparut inca dinti.
 
Mergi la dentist! Ne sperie si pe noi, adultii, daramite pe cei mici, insa nu trebuie sa fugim de el pentru ca poate detecta din timp cariile incipiente si oferi tratamentul necesar plus multe sfaturi bune pentru ingrijirea danturii. Multe cabinete au astazi facilitati pentru copii ca sa le reduca teama si anxietatea.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!