Sari la conținut

Cât timp poate fi bebelușul hrănit cu biberonul, fără a-i afecta dezvoltarea și sănătatea orală?

Atunci când mama nu poate alăpta, hrănirea bebelușului cu biberonul este necesară pentru alimentația acestuia. Până la o anumită vârstă, bebelușii pot bea din biberon fără ca acest lucru să le afecteze sănătatea orală, dar dacă micuții sunt hrăniți cu biberonul prea mult timp, pot exista consecințe negative.

În primele 6 luni de viață, Organizației Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă. După primele șase luni, alăptarea poate continua alături de alimentele solide, pentru a suplimenta nutriția până la vârsta de 2 ani sau mai mult, dacă mama și copilul doresc acest lucru. Aceste recomandări nu se aplică dacă se alege hrănirea cu laptele formulă. În acest caz, prelungirea utilizării biberonului până la vârsta de 2 ani poate interfera cu dezvoltarea normală a cavității bucale și poate genera probleme.

Alăptarea favorizează dezvoltarea bucală și dentară

Prin alăptare, bebelușii fac mișcări asemănătoare cu cele de muls, pentru a-și obține hrana. Acest efort favorizează dezvoltarea bucală și dentară și astfel reduce riscul de a suferi de malocluzii în viitor. În timpul alăptării, partea din spate a limbii bebelușului apucă mamelonul, în timp ce buzele țin gura strâns. Limba ia forma unei linguri și face ca laptele să alunece pentru a fi înghițit.

► Citește și: Copilul de 3 ani încă mai folosește biberonul? Iată ce trebuie să știi

Aceste mișcări favorizează întărirea mușchilor, creșterea și avansarea maxilarului, precum și dezvoltarea armonioasă a tuturor structurilor orofaciale. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă atunci când copilul este hrănit cu biberonul.

Când bebelușul este hrănit cu biberonul, laptele ajunge ușor în gura bebelușului și tot ce trebuie el să facă este doar să înghită laptele. Prin urmare, mișcările maxilarului sunt mult mai slabe, închiderea buzelor nu este la fel de puternică, iar poziția limbii rămâne plată. Mai puțin exercițiu al musculaturii bucale poate duce la mai puțin tonus muscular.

► Citește și: La ce riscuri este supus bebelușul hrănit cu lapte formulă?

Din acest motiv, dacă bebelușul este hrănit cu biberonul, este indicat să fie hrănit în acest fel doar până la împlinirea vârstei de un an.

Atenție la cariile dentare, dacă îți hrănești bebelușul cu biberonul

Cariile timpurii au o evoluție rapidă și afectează dinții de lapte. Fără o igienă orală adecvată, bacteriile produc acizi care distrug țesuturile dentare. Pentru a reduce riscul de carii, este indicat să nu lași copilul să adoarmă cu biberonul în gură. De asemenea, este important să nu adaugi suc sau să îndulcești conținutul biberonului.

La ce vârstă trebuie să renunțe copilul la biberon, pentru a avea grijă de sănătatea orală?

Biberonul trebuie scos, în mod ideal, între primele 12 și 18 luni de viață ale bebelușului. Pentru a evita problemele de malocluzie și modificări ale gurii, utilizarea biberonului nu trebuie prelungită după primii 2 ani. Cel mai bine este să începi să retragi treptat biberonul, după ce bebelușul împlinește 6 luni, odată cu începerea hrănirii complementare.

► Citește și: 5 mituri despre hrănirea cu biberonul ce trebuie clarificate

De la 18 luni, mestecatul este deja mai eficient, iar înghițirea alimentelor solide este de obicei bine încorporată.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!