Sari la conținut

Ce să facem ca bebelușii și copiii să doarmă toată noaptea

Rupți de oboseală, așezați pe marginea patului, ne uităm unul la altul, cu ochii mari, de parcă abia ne-am întâlnit pentru prima oară. Sperăm să găsim răspunsul în privirea celuilalt, în timp ce plimbăm panicați de la unul la altul în brațe un bebe care plânge neconsolat. În tăcerea nopții, parcă ne auzim gândurile care se izbesc unele de altele și toate de pereții capului.

Fantomatici, cu cearcăne până la brâu, ne mișcăm teleghidați dintr-un capăt în altul al camerei, într-o lumină chioară și calmă care însă nu îl inspiră pe bebe nici la somn și nici la liniște. Noi, dovediți de noul membru al familiei, am fi gata să dormim pe unde apucăm.

► Citeşte şi Cele mai frecvente motive pentru care copilul nu doarme. Tu ai putea fi unul dintre ele

Într-o noapte, m-am trezit buimacă, la timp cât să văd cu încetinitorul copilul pe burta lui taică-său dormind profund, amândoi atârnați confortabil pe un colț de pat. Am țipat panicată de-am trezit și bebele și tatăl, în plânsete și suspine de sperietură. Oare cine ne spusese că, odată ce trecem de prima lună a bebelușului, suntem părinți cu experiență, iar bebele e dat pe brazdă? Probabil omul nu avea copii, altfel nu-mi explic sadismul cu care ne crease speranța că noaptea va mai fi vreodată pentru somn.

► Citeşte şi Bebeluşul tău doarme de ajuns? De câte ore de somn are nevoie un nou-născut?

Mituri despre cum să ne purtăm cu bebelușii ca să doarmă

Azi râdem când ne amintim, căci bebele de atunci are 9 ani. Cumva, după ce a împlinit 2 luni s-a împlinit și profeția: a început copilul să doarmă! Nu chiar 12 ore legate, e drept, dar de la 11 la 6 dimineața era lux. Există speranță, părinți! Cu ceva instruire, treptat, bebelușii și copiii ajung și la somn legat, dacă sunt sănătoși, le formăm câteva ritualuri și ne ținem de ele.

Am auzit părinți care se plimbă noaptea pe autostradă ca să doarmă bebe, părinți care îl culcă în cărucior în casă, făcând ture cu el în balcon și trecând peste obstacole ca să simuleze gropile din carosabil. Părinți care pregătesc mese copioase de seară, căci au auzit că bebe doarme bine cu burtica plină. Am auzit de cât de viguros să fie bebele înfășat, ca să nu mai miște noaptea și să doarmă tun. N-am râs, că doar un părinte înțelege un alt părinte. Și trebuie să recunoaștem: ne dorim să doarmă copiii și pentru noi. Cum să ne mai bucurăm de ei dacă nu dormim niciunul? Bunica-mea zicea că un om nedormit e ca un om beat, nu mai știe de capul lui. Cam cum mai sunt eu din când în când.

► Citeşte şi Cum să adormi bebeluşul. 4 trucuri “hipnotizante” - VIDEO

Adevărul despre somnul bebelușilor

Totul ține de așteptări: avem impresia că cei mici sunt toți la fel și ne panicăm dacă piticul nostru nu doarme ca cel al prietenilor noștri. Adevărul este că nici frații nu seamănă între ei, darămite bebelușii care nu se cunosc.

(...)

Citeşte mai mult pe florinabadea.ro

Sursa foto: Pixaby

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!