Sari la conținut

Ce să faci și ce să NU faci, dacă nou-născutul stă treaz noaptea și doarme toată ziua

Bebelușul stă treaz toată noaptea și întreaga zi și-o petrece dormind? Care ar putea fi motivul?

Potrivit lui Alanna McGinn, consultant pediatric de somn, confuzia zi-noapte are loc deoarece nou-născuții încă nu și-au dezvoltat ritmurile interne.

„Părinții tind să aibă așteptări nerealiste în ceea ce privește programul de somn al unui nou-născut. Bebelușii nu se pot adapta așa rapid la noua lor lume, după ce și-au petrecut nouă luni în burtică. Pur și simplu nu sunt pregătiți încă”, a precizat ea.

► Citește și: Programul de somn al bebelușului de 6 săptămâni

Leigh Anne Newhook, medic pediatru din St. John’s, spune că, în primele șase până la opt săptămâni de viață, nou-născuții nu fac diferența între zi și noapte. Hrănirea nou-născuților joacă, de asemenea, un rol important în acest sens, deoarece micuții au o nevoie biologică mai mare de a mânca, iar burticile lor se golesc rapid. Newhook adaugă că nivelurile de oxitocină și prolactină ale unei proaspete mămici sunt mai crescute noaptea, ceea ce înseamnă că ea produce mai mult lapte, încurajând astfel bebelușul să fie alăptat frecvent.

Ce este de făcut, dacă nou-născutul stă treaz noaptea?

McGinn sugerează să expui nou-născutul la lumina soarelui și la zgomotele din timpul zilei, chiar și în timp ce doarme, iar noaptea să creezi un mediu propice pentru odihnă, ținând lumina stinsă și păstrând liniștea.

În stadiul de nou-născut, bebelușii ar trebui să doarmă între 16 și 18 ore pe zi, chiar dacă se trezesc des.

Ce să NU faci, dacă nou-născutul stă treaz noaptea

Încearcă să ții copilul treaz ziua și acordă o atenție deosebită semnalelor de somn din partea bebelușului. Dacă micuțul tău este somnoros, cască sau devine agitat, acestea sunt semnele prin care îți arată că este gata să adoarmă din nou. Acționând asupra semnelor timpurii de somnolență, înainte ca bebelușul să devină obosit și suprastimulat, îl vei ajuta să adoarmă mai ușor și să aibă un somn mai liniștit.

Poate trece ceva timp până când micuțul tău va începe să doarmă toată noaptea. Între timp, nu ezita să te odihnești în timpul zilei, ca să poți gestiona orele din timpul nopții în care ești nevoită să rămâi trează.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!