Sari la conținut

Cele 7 minuni ale laptelui matern

Laptele matern e miracol. Laptele matern e viață, puritate, energie, sănătate, putere. E fascinație. Așa că nu este de mirare că i-a îndemnat pe oamenii de știință să îl studieze ani de-a rândul și să nu contenească nici acum, descoperindu-i permanent noi proprietăți uimitoare.

Dar, dacă ar fi să ne rezumăm la numai 7 minuni ale laptelui matern, iată la ce ne-am opri:

Fiecare lapte matern este unic – Laptele unei mămici nu este identic cu cel al altei mămici. Compoziția laptelui depinde de mai mulți factori, precum dieta mamei, hormoni, genetică, mediul înconjurător, nevoile mamei, precum și ale bebelușului.

Bebelușul ar recunoaște mirosul laptelui mamei lui dintr-o mie - Știai că laptele mamei are un miros unic? Acest lucru permite copilului să recunoască diferența dintre laptele mămicii lui și cel al altei mame.

Laptele matern îi asigură bebelușului un somn mai bun – Așa cum nivelul de hormoni din corp variază în funcție de momentul zilei, și nivelul de hormoni ai laptelui matern se comportă la fel. Astfel, laptele oferit bebelușului după-amiază îl va ajuta să adormă mult mai ușor, spre seară. Mai mult, puteți citi aici și alte 10 utilizări surprinzătoare ale laptelui matern.

Alăptarea crește nivelul homonului iubirii – Contactul piele-pe-piele ajută la crearea unei legături mai puternice între mamă și copil, însă oamenii de știință au descoperit și că alăptarea ajută la creșterea nivelului de oxitocină – hormonul iubirii. În timpul alăptării, oxitocina este sintetizată atât de mamă, cât și de bebeluș, iar acesta din urmă primește un surplus din hormonul iubirii prin intermediul laptelui matern.

Laptele matern îi asigură bebelușului un viitor mai sănătos – Laptele matern este recunoscut pentru proprietățile lui miraculoase, pentru bebeluș – este plin de anticorpi care pe termen lung ajută la scăderea risculului apariției de eczeme, astm, alergii și obezitate. Mai mult, s-a dovedit că alăptarea prelungită este benefică pentru sănătatea inimii copilului. Mai mult, laptele matern are și o mulțime de beneficii pentru mamă. Citește și Beneficiile alăptării: Ce efecte are asupra mamei

Laptele matern îl poate ajuta pe micuț să adopte o dietă săntoasă, pe termen lung
– Din moment ce gustul copilului este influențat de alimentația mamei, în perioada în care se hrănește la sân, pe termen lung copilul ar putea alege să adopte o dietă sănătoasă, asemănătoare cu cea a mamei, din perioada alăptării.

Compoziția laptelui matern diferă în funcție de sexul copilului  – În primul rând, băiețeii consumă mai mult lapte matern decât fetițele. În plus, compoziția laptelui mămicii de băiețel conține cu 25 % mai multe calorii decât al mamei de fetițe, deoarece, spun cercetătorii, bebelușii au nevoie de un lapte mai consistent, pentru a crește puternici. Nu se știe, însă, ce se întâmplă în cazul gemenilor fată și băiat.

Sursa foto: Pixabay

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!