Sari la conținut

Cum ii dezvoltam simtul de observatie

Chiar daca materialul sau senzorial nu a ajuns inca la maturitate, un copil de cateva luni este in intregime capabil sa-si sustina atentia, cu conditia sa fie integrat intr-un spatiu favorabil.

In ciuda unei vederi care este departe de a fi pusa la punct (vede vag si dispus intr-un camp vizual foarte limitat pana la patru luni), un bebelus poseda inca de la nastere capacitatea de a se concentra asupra imaginilor care ii sunt propuse.

In schimb, are o mare dificultate in a-si mentine aceasta atentie. Este deci inutil sa incercati sa-i captati privirea mai mult de cateva secunde. Veti putea incepe sa incercati sa ii fixati mai mult atentia atunci cand va trece la etapa urmatoare: manipularea obiectelor, un mijloc de explorare foarte pretios, care ii permite sa memoreze prin atingere o multime de informatii. In principiu, acest sistem de atentie se pune la punct pe parcursul primului an. Dar ritmul este variabil in functie de copil si de capacitatea parintilor de a se juca impreuna cu el. Parintilor le revine rolul de a cultiva capacitatile sale de concentrare inainte de prima aniversare.

 Incepand de la 6 luni: formele si culorile

Din momentul in care sta bine asezat, propuneti-i jocuri de reflexie, cum ar fi acela cu forme predecupate de plasat in spatiile corespunzatoare (o noua versiune de puzzle pentru utilizarea de catre cei mici) sau obiecte de pus in grup, in functie de culoare. Cum sa procedati pentru a-l face sa progreseze fara sa-l obositi? Simplu, participand activ la jocul sau.

Aratati-i in primul rand cum trebuie sa faca. Apoi lasati-l sa intre in posesia jocului, incurajandu-l cu gesturi si vorbe acolo unde greseste. In momentul in care simtiti ca atentia lui se relaxeaza (incepe sa priveasca in jur, semn ca jocul a trecut pe planul secund) nu ezitati sa ii recentrati atentia luand in mana o pieca de joc si intrebandu-l pe micut daca locul pe care l-ati ales e cel bun.  In general, acest lucru e suficient pentru a-i prelungi atentia pentru cateva minute in plus. Este inutil sa insistati pentru mult timp. Pana la un an, un joc intre parinte si copil nu trebuie sa dureze mai mult de jumatate de ora, cu riscul de a satura capacitatile copilului, de a-l enerva, de a produce exact efectul invers celui asteptat. Cand a pus toate formele la loc, lasati-l sa aleaga daca mai vrea sa continue sau nu. In plus, daca incercati sa-l retineti asupra aceluiasi joc, desi el vrea sa faca altceva, ii poate limita celelalte posibilitati de explorare si ii impiedica dezvoltarea curiozitatii, o calitate esentiala pentru inflorirea inteligentei sale.

 De la 9 luni: jocul de-a v-ati ascunselea

De la aceasta varsta incepe sa aprecieze schimburile active cu o alta persoana. Jocul de-a v-ati ascunselea este un mijloc bun de a-l amuza si a-i dezvolta capacitatea de concentrare.

Propuneti-i pentru inceput trei sau patru obiecte diferite de forma si culoare diferite numindu-le (un urs de plus, o minge…). Din momentul in care le-a atins bine, le-a explorat cu mainile si gura, trageti-le la o parte. Scoateti-le iar cinci minute mai tarziu, cu exceptia unuia. Priviti-i bine reactia. Daca pare a cauta, inseamna ca si-a dat seama ca lipseste unul. Daca nu, atrageti-i atentia asupra celui care lipseste: “Dar unde e ursuletul de plus?” Datorita acestui joc, copilul dumneavoastra isi va dezvolta rapid simtul de observatie, ce ii va servi mai tarziu la invatarea altor lucruri.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!