Sari la conținut

Cum ne jucăm cu bebelușul (0-12 luni)

Jucându-mă zilnic cu Sara îmi dau seama cât de mult mi-a lipsit perioada asta și cât de frumos este să urmărești un bebeluș care descoperă lumea pentru prima dată. Joaca are un rol foarte important în viața celor mici, le stimulează dezvoltarea inteligenței și e cel mai bun mijloc de învățare. Copiii au o poftă nebună de a se juca și învăța, le place să petreacă timp cu adulții și își doresc ca noi să fim interesați de ei, să ale acordăm timp și afecțiune.

Dezvoltarea bebelușului. Cât și când ne jucăm?

Felul în care interacționăm cu bebelușul, felul în care îi răspundem nevoilor și îi dăm șansa să se joace și să învețe vor influența felul în care ea se va raporta la lume pe durata vieții sale.
În primul an de viață – perioadă a dezvoltării motrico-senzoriale – bebelușul va dobândi mai multe abilități decât în oricare altă perioadă a vieții sale:

0-4 luni
pe măsură ce crește reușește să comunice tot mai bine, e preocupat de descoperirea propriului corp, gângurește, zâmbește și încearcă să scoată sunete, urmărește obiecte și persoane care se mișcă, duce mâna la gură și întoarce capul în direcția de unde vine zgomot.

4-8 luni
descoperă lumea prin simțuri – distinge clar forme și culori, descoperă gusturi și mirosuri, recunoaște voci și zgomote, pipăie și duce obiecte la gură;
dezvoltarea motorie e importantă – învață să își țină capul și să stea în șezut, are o precizie tot mai mare în mișcări, petrece mult timp învățând despre relația cauză-efect, reacționează la numele său, se joacă cucu-bau, râde în hohote, merge în patru labe și chiar se ridică în picioare.

9-12 luni
e foarte activ, mobil și mai ales rapid așa încât trebuie să ne asigurăm că mediul în care el se desfășoară e unul sigur;
înțelege tot mai multe, aplaudă, râde când ne maimuțărim, ne provoacă la joacă, îl înțelege pe nu;

învață despre conservarea obiectului – dacă până acum un obiect ascuns pentru el înceta să mai existe, acum el știe că obiectul continuă să existe chiar dacă nu îl vede (dacă ascundem o jucărie sub pernă el o va ridica pentru a recupera jucăria);
reproduce acțiunile pe care le vede, întoarce paginile cărților, începe să anticipeze (se bucură când aude cheia în ușă).

Cu cât bebelușul e mai mic , cu atât perioada în care poate fi atent e mai mică. De regulă, momentul oportun pentru joacă este atunci când nu îi este foame sau somn și este calm. Ritmul și durata jocului sunt stabilite de el, iar noi trebuie să fim atenți la semnele de oboseală și să întrerupem jocul când le vedem (aceste semne includ evitarea contactului vizual, plânsul și lipsa de reacție).

Mai jos am strâns câteva idei de jocuri și activități pentru bebeluși pe care le-am testat cu amândoi copiii.

Vârstele sunt trecute mai mult cu titlu orientativ pentru că fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul său propriu. Puteți încerca mai multe jocuri până le găsiți pe cele care îi plac lui bebe cel mai mult. Și, orice joc ați alege, trebuie să fiți atenți la semnalele celui mic ca să vedeți când a obosit sau când joaca îl suprastimulează.

0-3 luni

Țineți-l în brațe, cântați-i, vorbiți-i despre orice uitându-vă la el. Copiii au auzul bine dezvoltat încă de la naștere.
Arătați-i cartoane albe cu forme geometrice mari și negre imprimate pe ele.
Îi puteți face un masaj ușor sau “gimnastică” pentru bebeluși (mișcări fine cu picioarele și mâinile).
Bebelușii pot imita expresii faciale, doar să nu uitați să stați cu fața aproape de a lui. Puteți mișca gura lent (deschis/închis, litera “O”) sau să scoateți limba. S-ar putea să aveți o surpriză și să facă și el la fel.

Pe la 2 luni îi puteți monta pe pat un carusel pentru a urmări culori și mișcare.
Arătați-i obiecte și jucării în culori contrastante, care să îi atragă atenția.

Îl puteți plimba în sisteme de purtare atât afară, cât și în casă. Vor sta la locul lor preferat și vor observa tot ce faceți și ce se intâmplă.
Pe la 3 luni va începe să apuce jucăriile stângaci.

Încercați să îl puneți la joacă și pe spate și pe burtă (dacă îi place) ca să vadă lucrurile din unghiuri diferite. Statul pe burtă ajută și la antrenarea mușchilor spatelui. Îi puteți pune o jucărie colorată în raza vizuală ca să îi atragă atenția. În curând va încerca să se întindă spre ea.

(…)

Citește mai mult pe cristinaotel.ro!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!