Sari la conținut

Cum poti pastra laptele matern

Fie ca esti o noua mamica sau ai deja experienta de parinte,  exista intotdeauna intrebari la care cauti raspunsul. Iar una dintre cele mai frecvente (mai ales a noilor mamici!)  este cea legata de posibilitatea de pastrare a laptelui matern.

Cum pot pastra laptele matern?

Laptele matern se poate congela si/sau pastra la frigider odata ce l-ai colectat cu ajutorul pompei de san. Este indicat sa il pastrezi in sticle curate cu capac cu filet, pahare de plastic dur care au capace stranse, sau in pungi pre-sterilizate speciale. Ar fi bine sa pui cate o eticheta pe fiecare cu numele copilului si cu precizarea datei cand laptele a fost pompat. Poti adauga lapte proaspat peste laptele inghetat dar nu mai mult decat este deja in recipient. De exemplu, la o cantitate de 50 de ml de lapte congelat nu se adauga mai mult de 50 de ml de lapte proaspat.

Cat timp se poate stoca laptele?

Pentru sugarii sanatosi la termen:

  • Poti sa-l pastra la temperatura camerei timp de 4 pana la 10 ore (la o temperatura nu mai mare de 25 ° C)
  • Poti sa-l stochezi in frigider pana la 8 zile, la o temperatura intre 0 ° si 3.9 ° C.
  • Poti sa-l tii in congelator:
    • timp de pana la 2 saptamani intr-un compartiment de congelare situat in interiorul frigiderului.
    • timp de 6 pana la 12 luni intr-un congelator care e autonom (compartiment separat) si la temperatura de -18 ° C. Pastreaza laptele in spatele congelatorului, nu in usa, fie intr-un congelator care are temperatura constanta de cca -20 °.

Ca sa dezgheti lapte congelat, il poti trece in frigider (este nevoie de 24 de ore pentru dezghet), apoi il poti incalzi prin jet de apa calda pe punga sau sticla de lapte si in poti utiliza in urmatoarele 24 de ore. Daca ai nevoie de el imediat, scoate-l din congelator si lasa sa curga apa calda peste el pana cand ajunge la temperatura camerei. Nu-l mai introduce din nou in congelator.

Odata ce copilul a inceput sa bea din sticla, ar trebui sa-l foloseasca in decurs de 1 ora. In cazul in care copilul nu termina sticla, il poti pune inapoi in frigider, apoi poti sa il incalzesti si sa il folosesti la hranirea urmatoare.

Care sunt portiile potrivite pentru inghetare?

Chiar daca ai lapte mult si vrei sa stochezi cantitati mari la congelator, este bine sa congelezi portii intre 50 – 120 de ml), o cantitate potrivita pentru o masa. Eticheteaza  sticlele, canile sau pungile cu data si numele copilului, apoi congeleaza-le.  

Ai putea, de asemenea, sa torni laptele in tavite de gheata, care au fost curatate in prealabil cu apa fierbinte, sa le ingheti si apoi sa pui cuburile de lapte in pungi de congelator.

Culoarea laptelui

Laptele matern, care a fost congelat sau refrigerat poate arata un pic diferit de laptele matern proaspat, dar asta nu inseamna ca nu mai este bun. Este normal ca laptele matern de la inceputul alaptarii sa aiba o nuanta portocalie, iar cel matur sa aiba nuante de galben, albastru sau maro cand este congelat.  Vei putea observa ca laptele inghetat se desparte in straturi (unul mai mat, cremos si altul mai transparent). Este normal.

Se poate incalzi laptele la microunde?

Cuptorul cu microunde poate crea “puncte fierbinti" periculoase in sticlele cu lapte, deci incalzirea lor la microunde nu este recomandata. Cel mai bine laptele se incalzeste sub jet de apa calda, pana cand ajunge la temperatura camerei. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!