Sari la conținut

Dezvoltarea psihomotorie a bebeluşului de la 0 la 2 luni

La sfârşitul primei luni de viaţă bebeluşul este capabil să-şi ridice capul, dar pentru perioade foarte scurte de timp. Îşi poate mişca capul dintr-o parte în alta, devenind mult mai mobil. Începe să-şi ridice capul când este culcat pe burtă. În somn se mişca de pe o parte pe alta şi doarme în poziţii amuzante. Este momentul în care bebe trebuie pus pe burtă, când este treaz, pentru a tonifia musculatura gâtului.

Dezvoltarea psihomotorie a bebeluşului de 0-2 luni este caracterizată astfel:

►Nou-născutul petrece o mare parte a zilei între somn şi repaus, dar se arata foarte receptiv la vederea părinţilor, la prezenţa şi contactul lor.
►Reacţionează la zgomotele puternice, dar se calmează când aude muzica.
►Din toate sunetele, vocile părinţilor îi trezesc în cea mai mare măsură interesul.
►Culorile vii, obiectele în mişcare îl preocupa, dar mai presus de orice este figură umană. Bebeluşul o fixează şi îi poate zâmbi.

Fiecare copil este diferit încă de la naştere, nu numai psihic, dar şi că temperament. Unii nou-născuţi plâng foarte tare, se agită, alţii nu scot decât mici ţipete. Unii bebeluşi ascultă şi privesc mult, alţii mai puţin. Aceste reacţii se modifica pe măsura dezvoltării şi ele influenţează mult părinţii, care vor să ţină cont în atitudinea educativă. (Află mai multedespre bebeluslul la o luna aici)

Important: unul din 40 de copii vin pe lume cu o întârziere în dezvolatarea motorie. Identificarea acestor intarzierei este extrem de facilă, dar trebuie făcută de medic. Cele mai multe din aceste întârzieri se pot recupera, dar numai dacă se intervine la timp. În concluzie, identificarea eventualelor probleme este esenţială.

Jocul cu bebeluşul de la 0 la 2 luni

►Aşezaţi-l pe burtă şi alternaţi mişcarea din când în când.
►După baie, masaţi-i tot corpul cu ulei de masaj fără parfum şi variaţi textura şerveţelelor.
►În timp ce îmbrăcaţi copilul, atingeţi-l uşor cu diferite ţesături.
►Montaţi obiecte de mobilier suspendat deasupra patului său, unde puteţi pune jucării ce emit sunete (o jucărioară muzicală, un clopoţel, un carusel muzical). Aceasta va contribui la creşterea interesului sau pentru lumea sunetelor.
►Decoraţi camera nou-născutului în culori atractive şi variate.
►Priviţi-l şi observaţi cum copilul dumneavoastră întinde mâinile pentru a atinge, a explora, a cunoaşte.
►Atrageţi-i privirea. Puneţi-l la 20-30cm în faţa dumneavoastră. Va fi dinteresat din ce în ce mai mult de expresiile fetei dumneavoastră.
►Vorbiţi-i des şi blând, chiar dacă veţi avea impresia că nu înţelege nimic din ce spuneţi: când îi schimbaţi scutecul, la baie, la plimbare.

Vezi aici două filme excelente cu diferenţele între un copil cu abilităţi motorii normale şi unul cu abilităţi întârziate.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!